Δεν δικαιολογούσαν θάνατο τα αίτια του δυστυχήματος στην Κρήτη

Καταπέλτης είναι το πόρισμα που συντάχθηκε για την τραγωδία του τροχαίου δυστυχήματος του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στην Κρήτη.

Τα συμπεράσματα συγκλονίζουν. Και πώς να μη συμβεί αυτό... Τα δύο ξεχωριστά πορίσματα καταλήγουν ότι οι δύο διασώστες του ΕΚΑΒ, θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει, όχι όμως με ένα τέτοιο ασθενοφόρο και με τις προϋποθέσεις που για χρόνια αυτό λειτουργούσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Νέα Κρήτη", που δημοσίευσε τις σχετικές εκθέσεις, το μικρό επιβατηγό, το οποίο συγκρούστηκε με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ξέφυγε από την πορεία του και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το ασθενοφόρο.

Οι εμπειρογνώμονες διαπιστώνουν ότι το αριστερό ψαλίδι του ασθενοφόρου έσπασε σε δύο σημεία, κάτι που προκάλεσε την κατάρρευση της εμπρόσθιας γέφυρας, μαζί με το σύστημα εξάτμισης-καταλύτη, το οποίο συγκρατούσε ο άξονας.

Το ρεζερβουάρ του οχήματος είχε ανοίξει σε τρία σημεία και ο λαιμός του, όπου γίνεται η είσοδος του καυσίμου, μπροστά και επάνω από το αριστερό φτερό, είχε στην κυριολεξία κοπεί! Εντυπωσιακό είναι ότι και στα δύο οχήματα διαπιστώθηκε παλαιότητα ελαστικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι εμπειρογνώμονες, με βάση τις ταχύτητες, το είδος της πρόσκρουσης και την κατάληξή τους, είναι πεισμένοι ότι αυτά από μόνα τους ήταν αιτία για ένα σοβαρό συμβάν, αλλά όχι για θανατηφόρο τροχαίο. Το "κλειδί" για την ενίσχυση της σφοδρότητας του ατυχήματος, της πρόσκρουσης και της έκρηξης ήταν το είδος του καυσίμου, το είδος και η θέση του ρεζερβουάρ, το σπασμένο αριστερό ψαλίδι και η θέση που κατέληξε το ασθενοφόρο.