Μεταφέρουν ασθενείς με μουλάρια γιατί δεν υπάρχουν ασθενοφόρα

Τραγική η κατάσταση του ΕΚΑΒ όπως περιγράφεται σε έκθεση

Με μουλάρια, άλογα, μπουλντόζες και αγροτικά μεταφέρουν ασθενείς που έχουν ανάγκη διακομιδής στο νοσοκομείο αφού υπάρχει τεράστια έλλειψη ασθενοφόρων και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων η έκθεση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Ενδεικτική είναι η περίπτωση γυναίκας από την Ευρυτανία, που χρειάστηκε διακομιδή στο νοσοκομείο και ελλείψει ασθενοφόρου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ΙΧ και στη συνέχεια μέσα στον κουβά της μπουλντόζας για να φτάσει μετά από 10 ώρες στο Κ.Υ. Χαλκιοπούλου.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία χαρακτηρίζουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα "τρίο της συμφοράς".

Κατηγορούν δε το υπουργείο ότι ενώ κάνει "φιέστες" για τα εγκαίνια νέων ασθενοφόρων, στην πραγματικότητα τα οχήματα μένουν ακινητοποιημένα λόγω βλαβών και ελλείψεων πληρωμάτων.

«Οι Περιφέρειες που δεν προμηθεύτηκαν νέα ασθενοφόρα είναι της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Ελλάδας. Στις περιοχές αυτές κατοικεί το 70% του πληθυσμού της χώρας και είναι ανεπτυγμένο το 70% του στελεχιακού δυναμικού και των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα νέα ασθενοφόρα που προμηθεύτηκαν οι περιοχές που εξυπηρετούν το 30% του πληθυσμού της χώρας, παρ’ ότι έγινε με πρωτοβουλία των Διοικητικών Περιφερειών και όχι της κυβέρνησης, παρ’ ότι παραμένουν ακινητοποιημένα από την έλλειψη Πληρωμάτων Ασθενοφόρων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.