Μήλον της Έριδος η παραλία της Βαρβαρούσας στη Σύρο

Συνεχείς είναι το τελευταίο διάστημα οι αντιδράσεις για την απόφαση παραχώρησης της παραλίας της Βαραβαρούσας της Σύρου σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση.

Μετά τη συλλογή υπογραφών από πολίτες  και  την γνωμοδότηση της Νομικής υπηρεσίας του Δήμου Σύρου Ερμούπολης  πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές διαμαρτυρίας που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εν λόγω απόφαση υπογραμμίζοντας ότι θα επιφέρει  επιβάρυνση και πιθανή καταστροφή σημαντικών οικοσυστημάτων.

Συγκεκριμένα, φορείς και κάτοικοι του νησιού καταγγέλλουν το γεγονός ότι η παραλία ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura και Ζωνών Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων:

Ο Σύλλογός μας έχει σταθεί αντίθετος σε κάθε απόπειρα παραχώρησης δημόσιων χώρων και υπηρεσιών σε ιδιώτες. Ειδικότερα δε όταν πρόκειται για παραλίες, όπου η παραχώρηση έχει σαν αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών σε αυτές. Με έκπληξη διαβάσαμε την προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για μίσθωση παραλιών της Σύρου μεταξύ των οποίων και της παραλίας της Βαρβαρούσας. Εδώ αποσιωπάται το γεγονός ότι όλη η περιοχή της Πάνω Μεριάς έχει ενταχθεί στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών Natura και των Ζ.Ε.Π. (Ζώνες ειδικής προστασίας) για την ορνιθοπανίδα.

Θεωρούμε πως κάθε τέτοια απόπειρα το μόνο που έχει να φέρει είναι επιβάρυνση και πιθανή καταστροφή σημαντικών οικοσυστημάτων. Δεν είναι δυνατόν στο όνομα της "ανάπτυξης" και του κέρδους να προχωρά ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης σε τέτοιες ενέργειες. Το νησί μας μπορεί να προσφέρει μια διαφορετική ανάπτυξη και ένα τουρισμό που να στηρίζεται πάνω στη προστασία του τόπου μας και του φυσικού του περιβάλλοντος. Το κέρδος οποιουδήποτε δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται πάνω από το συμφέρον των Συριανών.

Πιστεύοντας πως η προστασία των δημόσιων χώρων είναι καθήκον όλων μας, καλούμε όλους τους συμπολίτες μας καθώς και τα μέλη μας, να αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε την Βαρβαρούσα αλλά και κάθε άλλη ευαίσθητη περιοχή των  Κυκλάδων, έξω από κάθε εκμετάλλευση η οποία  μόνο περιβαλλοντική καταστροφή μπορεί να φέρει.