Πλοία περικυκλώνουν το Norman Atlantic για να σώσουν επιβάτες

Ιδιαίτερα δυσμενείς αλλά και πιθανόν επικίνδυνες είναι οι καιρικές συνθήκες στο σημείο που πλέει ακυβέρνητο το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Νorman Αtlantic.

Οι ελληνικές και οι ιταλικές αρχές συνεργάζονται προκειμένου να καταφέρουν από κοινού να απομακρύνουν με ασφάλεια όλους τους επιβάτες.

Έως τώρα από το πλοίο, που βρίσκεται 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας στο στενό του Οτράντο, έχουν αποβιβαστεί 150 επιβάτες στο φορτηγό πλοίο Spirit of Piraeus.

Στο σημείο σπεύδει ρυμουλκό πλοίο και πυροσβεστικά σκάφη, ένα από την Ηγουμενίτσα και δύο από την Ιταλία.

Σύμφωνα το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το Νorman Αtlantic επικρατούν νότιοι άνεμοι 8 μποφόρ με βροχόπτωση και ομίχλη. Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως οι άνεμοι αγγίζουν και τα 10 μποφόρ.

Ακόμη, οι άνεμοι είναι νότιοι κάτι που σημαίνει ότι ριπές ανέμου αλλάζουν πολύ ξαφνικά την ένταση και την κατεύθυνση των ανέμων.

Έμπειροι πλοίαρχοι πάντως, έχουν διατυπώσει στον Τύπο την άποψη ότι η διάσωση είναι πολύ δύσκολο να γίνει από αέρος, λόγω των ανέμων, και πιθανότατα θα χρειαστεί να διασώσουν ανθρώπους μέσα από το νερό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι περισσότεροι επιβάτες αναμένεται να επιβιβαστούν στο κρουαζιερόπλοιο cruise europa, ενώ ένα δεξαμενόπλοιο και ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής ερευνούν τα σωστικά βαρελάκια που ρίχτηκαν στη θάλασσα και παρασύρθηκαν από την αέρα μήπως σε κάποια από αυτά βρίσκονται κάποιος επιβάτης.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, πού θα μεταφερθούν οι επιβάτες όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση, πάντως, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, ήδη επιστρατεύονται ξενοδοχεία για να τους φιλιξενήσουν. Ενώ στα παραπλέοντα πλοία είναι ήδη έτοιμες καμπίνες και είδη πρώτης ανάγκης για όσους διασώνονται.