Μία λευκή κορδέλα ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Μια λευκή κορδέλα, σύμβολο αλληλεγγύης και δράσης ενάντια στη βία κατά των γυναικών σχημάτισαν με τα σώματά τους περίπου 70 εθελοντές και εθελόντριες στην κεντρική πλατεία του Δήμου Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη υψώνοντας με τα χέρια τους λευκά χαρτιά και στέλνοντας το μήνυμα ότι απαιτείται συνένωση δυνάμεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ταυτόχρονα, άφησαν να ανέβουν στον ουρανό μπαλόνια σε χρώμα πορτοκαλί - στο χρώμα της εκστρατείας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών "Orange YOUR Neighbourhood" (Κάντε πορτοκαλί τη γειτονιά σας) για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Στη συνέχεια υπό τους ήχους της "Ορχήστρας των σαξοφώνων" του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια.

Με τη σημερινή δράση των εθελοντών στην πλατεία της Θέρμης ολοκληρώθηκε τριήμερο εκδηλώσεων με κεντρικό σύνθημα "Για να σπάσουμε τη σιωπή" που διοργάνωσαν με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, γυναίκες Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι του Δήμου.

"Με το τριήμερο δράσεων συνεχίσαμε την Πρωτοβουλία Αιρετών Γυναικών του Δήμου ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Είναι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τις εκλεγμένες γυναίκες στο Δήμο Θέρμης, τον περασμένο Μάρτιο, την Ημέρα της Γυναίκας" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Άννα Μίχου, δημοτική σύμβουλος, υπεύθυνη των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Θέρμης.

"Στόχος των δράσεων είναι να σπάσει ο φόβος και να σπάσει η αλυσίδα της βίας, η οποία μεταφέρεται μέσω των παιδιών ως ενήλικη συμπεριφορά συνήθως στην επόμενη γενιά. Κορίτσια που ζουν σε περιβάλλον βίας, στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν μεγαλώνουν δεν αντιδρούν στη βία και τα αγόρια που βιώνουν καταστάσεις βίας ως άνδρες την ασκούν" υπογράμμισε η κ. Μίχου.

Την περασμένη Παρασκευή 28 Νοεμβρίου εργαζόμενες στις Υπηρεσίες και στα Νομικά Πρόσωπα του δήμου Θέρμης φορώντας ένα αυτοκόλλητο με το σύνθημα "Με τη σιωπή μας σπάζουμε τη σιωπή" τήρησαν συμβολικά ένα τέταρτο σιωπής και μετέφεραν στις γυναίκες που υφίστανται τη βία είτε στο σπίτι, είτε στην εργασία το μήνυμα ότι "ότι δεν είναι μόνες".

Οι πρωτοβουλίες του Σαββάτου

Χθες, Σάββατο μέλη της Πρωτοβουλίας Αιρετών Γυναικών πήγαν σε κεντρικά σημεία του Δήμου και μοίρασαν το λευκό κορδελάκι σε άνδρες προτρέποντας τους να το φορέσουν για να στείλουν το μήνυμα της εναντίωσης στη βία κατά των γυναικών.

"Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες" εξήγησε η κ. Μίχου τονίζοντας ότι στόχος ήταν να γίνει συζήτηση για το θέμα.

Μερικές γυναίκες άκουσαν για πρώτη φορά να γίνεται δίπλα τους συζήτηση για το θέμα, άκουσαν ότι υπάρχει διέξοδος. Βέβαια η δράση ενός Δήμου δεν αρκεί, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε κάποιες γυναίκες να βρουν διέξοδο και να μιλήσουν για το πρόβλημα, υπογράμμισε.

Μπορούν να απευθύνονται είτε στις κοινωνικές μας υπηρεσίες, είτε στις γραμμές SOS Ψυχοκοινωνικής Στήριξης (197) του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, σημείωσε.
Σύμφωνα με έρευνες στην Ευρώπη, μία στις τρεις γυναίκες έχει πέσει θύμα βίας λόγω του φύλου της. Στην Ελλάδα τα επίσημα ποσοστά είναι μικρότερα σε σύγκριση με τα ποσοστά των σκανδιναβικών χωρών. Όμως στη χώρα μας δεν έχουμε πολλές δομές, στις οποίες μπορούν να καταφεύγουν οι γυναίκες που είναι αντιμέτωπες με το πρόβλημα και έτσι τα στοιχεία αυτά δεν απεικονίζουν την πραγματική διάστασή του, ανέφερε η κ. Μίχου.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο, πλήττει γυναίκες και οικογένειες κάθε εκπαιδευτικού, μορφωτικού, οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου, είπε η κ. Μίχου και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με αιρετές γυναίκες και άλλων δήμων στο πολεοδομικό συγκρότημα για την αντιμετώπισή του.