Πινακίδες ασφάλειας στην Εγνατία Οδό για περιπτώσεις ομίχλης

Ειδικές προειδοποιητικές πινακίδες σε περιοχές που έχει παρατηρηθεί συχνή εμφάνιση ομίχλης, με σκοπό την έγκαιρη προειδοποίηση των οδηγών και την αύξηση της ασφάλειας στον δρόμο, τοποθετήθηκαν στην Εγνατία Οδό, με τη συνεργασία της εταιρείας "Εγνατία Οδός ΑΕ", των αναδόχων λειτουργίας και συντήρησης και των κατά τόπους τμημάτων Τροχαίας.

Η ειδική προειδοποιητική πινακίδα, ενσωματώθηκε στην τελευταία αναθεώρηση του Κ.Ο.Κ., ύστερα από πρόταση της εταιρείας, που έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Υποδομών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι, όταν οι οδηγοί πλησιάζουν περιοχές με πιθανότητα εμφάνισης ομίχλης, θα συναντήσουν την πρώτη πινακίδα που ενημερώνει για τον κίνδυνο εμφάνισης ομίχλης και για το μήκος της οδού που εμφανίζεται ο κίνδυνος αυτός. Εάν το μήκος της οδού είναι μεγάλο, οι πινακίδες επαναλαμβάνονται κάθε πέντε χιλιόμετρα, μέχρι το πέρας της περιοχής.

Η ορατότητα στην ομίχλη μπορεί να περιοριστεί στα 100μ. ή και ακόμα λιγότερο, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης. Σε συνθήκες μειωμένης ορατότητας η ταχύτητα κίνησης πρέπει να μειωθεί σημαντικά, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, ακόμη και κάτω από τα 50km/h.

Η Εγνατία Οδός διέρχεται από πολλές περιοχές στις οποίες εμφανίζεται ομίχλη, είτε λόγω του μεγάλου υψομέτρου, είτε λόγω τοπικών κλιματολογικών συνθηκών. Συχνότερα περιστατικά ομίχλης στην Εγνατία Οδό εμφανίζονται στις περιοχές ορεινής διέλευσης της Πίνδου και του Βερμίου (Καστανιάς), κοντά σε περιοχές λιμνών (Ιωαννίνων, Κορώνεια, Βόλβη, Βιστωνίδα) και κοντά σε διελεύσεις ποταμών (Αλιάκμονας, Αξιός, Στρυμόνας, Νέστος, Κομψάτος, Έβρος).