Κοζάνη: Πήγε σε οδοντίατρο γειτονικής χώρας και παρολίγο να πεθάνει

Κορίτσι 14 ετών από την Κοζάνη λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της την περασμένη Παρασκευή, μετά από μια απλή επίσκεψη σε οδοντίατρο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα kozanilife.gr, η 14χρονη επισκέφτηκε οδοντιατρείο γειτονικού βαλκανικού κράτους για την εξαγωγή νεογιλών δοντιών, για εξοικονόμηση χρημάτων.

Κατά τη διάρκεια της εξαγωγής, όμως, το κοριτσάκι υπέστη ακατάσχετη αιμορραγία.

Άμεσα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μαμάτσειο Κοζάνης και αφού νοσηλεύτηκε για τρεις ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Γεώργιος Παπανικολάου, όπου και νοσηλεύτηκε μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία της.

Η 14χρονη μαθήτρια ευτυχώς διέφυγε κάθε κίνδυνο για τη ζωή της.

"Δεν υπάρχει παθολογικός παράγοντας που δημιούργησε αυτή την ανεξέλεγκτη αιμορραγία", ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του οδοντιατρικού Συλλόγου κύριος Βασίλης Καραγιαννίδης, προσθέτοντας πώς "ακόμα και παθολογικός παράγοντας να υπήρχε, ο κάθε οδοντίατρος οφείλει να πάρει ιστορικό του ασθενούς, πριν προβεί σε οποιαδήποτε οδοντιατρική εργασία".

"Αλίμονο στον οδοντίατρο που πάει να κάνει εξαγωγή και δεν παίρνει ιστορικό ενδοκαρδίτιδας,  ηπατικό, νεφρικό, ενδοκρινικό, οστεοπόρωσης και γενικότερα  αν παίρνει ο ασθενής οποιαδήποτε αγωγή", τόνισε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή το περιστατικό της 14χρονης, ο κ. Καραγιαννίδης δήλωσε ότι υπάρχουν σωρεία περιστατικών και καταγγελιών ασθενών που επισκέφθηκαν γειτονικές χώρες, προκειμένου να αναζητήσουν φθηνότερες ιατρικές υπηρεσίες.

"Δεν αναφερθήκαμε στα περιστατικά για να μη θεωρηθεί ότι βγήκαμε στην αντεπίθεση, επειδή χάνουμε οικονομικά, ήρθε όμως η ώρα να μιλήσουμε με αφορμή το τελευταίο συμβάν της συντοπίτισσάς μας", σημείωσε.

Ο κ. Καραγιαννίδης ανέφερε περιστατικά τα οποία καταγγέλλονται όχι μόνο στην Κοζάνη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, όπου ο κόσμος καταφεύγει στις γειτονικές Βαλκανικές Χώρες αναζητώντας φθηνότερες ιατρικές υπηρεσίες, χωρίς να διερευνά όμως την προσωπική του ασφάλεια.

"Πριν ενάμιση μήνα ο καθηγητής κος Αντωνιάδης από το Γ. Παπανικολάου, μας πληροφόρησε για περιστατικό στο οποίο προκειμένου να γίνουν εξαγωγές γρήγορα-γρήγορα σε βόρεια χώρα στην οποία επέλεξε για τις ιατρικές του υπηρεσίας, ο ασθενής υπέστη κάταγμα στη γνάθο. Δυστυχώς μετά από ενάμιση μήνα επιβεβαιωθήκαμε με τον χειρότερο τρόπο", υπογράμμισε και τόνισε το πόσο αυξημένα είναι τα κρούσματα ηπατίτιδας στην περιοχή, λόγω της μη τήρησης των κανόνων υγιεινής και αποστείρωσης των οδοντιατρικών εργαλείων.