Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αρχαιολόγων στον Λευκό Πύργο

Τα μέλη του συλλόγου εκτάκτων αρχαιολόγων προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου και πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 11:00.

Στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού, στη Θεσσαλονίκη στο Λευκό Πύργο και στην Κρήτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναφέρεται:

"Μαζί με τους μόνιμους αρχαιολόγους (ΣΕΑ) και άλλα σωματεία εργαζομένων στον Πολιτισμό που, επίσης, βάλλονται από τους καινούριους σχεδιασμούς του ΥΠΠΟΑ, να καταγγείλουμε το αντισυνταγματικό νέο Οργανόγραμμα, την ακύρωση των πτυχίων μας, την κατάργηση του δικαιώματός μας στην εργασία.

Να διαδηλώσουμε ενάντια στη νέα νομοθετική επίθεση που επιδιώκει να επιβάλει συγχωνεύσεις-καταργήσεις εφορειών αρχαιοτήτων, δρομολογεί μείωση οργανικών κενών θέσεων, στρώνει το έδαφος για (νέες) απολύσεις προσωπικού στον Πολιτισμό με σχέση εργασίας μόνιμη ή αορίστου χρόνου.

Επιπρόσθετα, σε άρθρο του Οργανογράμματος προβλέπεται καθαρά ότι οι αρχαιολόγοι (μόνιμοι και έκτακτοι) πρέπει να διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και να γνωρίζουν μία ξένη γλώσσα σε άριστο επίπεδο, για να μπορούν στο εξής να διεκδικούν εργασία στις εφορείες αρχαιοτήτων(!).

Ευκρινώς αντισυνταγματικό, το νομοθέτημα καταργεί στην πράξη το πτυχίο της Αρχαιολογίας, ενώ μετατρέπει τον μεταπτυχιακό τίτλο από "μοριοδοτούμενο", σε "προαπαιτούμενο".

Περιττό είναι να σημειωθεί ότι, μολονότι τα προαπαιτούμενα αυτά προσόντα «σκιαγραφούν» πρόσληψη «ειδικού επιστημονικού προσωπικού», οι επιτυχόντες των προκηρύξεων θα αμείβονται με το νέο ενιαίο μισθο-ΠΤΩΧΟ-λόγιο, ενώ μάλιστα θα κληθούν να προσφέρουν τις υπερ-εξειδικευμένες υπηρεσίες τους σε εφορείες αρχαιοτήτων για τις οποίες σήμερα δρομολογούνται συγχωνεύσεις και κατάργηση του διακριτού ρόλο τους.

Κυβέρνηση και ΥΠΠΟΑ μεθοδευμένα επιδιώκουν να μεταθέσουν στους ίδιους τους αρχαιολόγους την ευθύνη για την ανεργία τους, επειδή δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν μεταπτυχιακό,

να μικρύνουν αριθμητικά το σώμα που έχει αξιώσεις να εργαστεί, οπότε να μειώσουν και τις αντιδράσεις για τις ελάχιστες πλέον προκηρυσσόμενες θέσεις εργασίας από τις εφορείες αρχαιοτήτων,

να ακυρώσουν, εκτός από το πτυχίο, και την προϋπηρεσία (πολλών ετών, ενίοτε) όσων αρχαιολόγων δεν διαθέτουν μεταπτυχιακό,

να διαιρέσουν τους αρχαιολόγους σε δύο στρατόπεδα, ανάμεσα σε εκείνους που διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο και σε εκείνους που δεν διαθέτουν,

να αποδυναμώσουν εργασιακά και συνδικαλιστικά τους αρχαιολόγους.

Ο ΣΕΚΑ θα διεκδικήσει ανυποχώρητα την απόσυρση του Οργανογράμματος, ενάντια στις πολιτικές που επιχειρούν να θέσουν τους έκτακτους αρχαιολόγους στο εργασιακό περιθώριο έως αφάνεια.

Όχι στο Νέο Οργανόγραμμα! Να μη δεχτούμε την κατάργηση των πτυχίων μας! Ενιαίος αγώνας όλων των εργαζομένων στον Πολιτισμό! Όλοι στην απεργία της Τετάρτης 22 Οκτωβρίου, στις 11:00!".

Παρακαλούμε περιμένετε ...