Αντικύθηρα: Σκανάρουν το βυθό για μεταλλικά αντικείμενα

Από το Σάββατο 5 Οκτωβρίου ήταν προγραμματισμένο να δοκιμαστεί η τελευταίας τεχνολογίας στολή καταδύσεων Exosuit στις αμερικανικές, ελβετικές και ελληνικές έρευνες στα Αντικύθηρα.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Την Κυριακή, όμως, στην πρώτη μέρα χρησιμοποίησής της, οι δύτες έφτασαν στα 55 μέτρα βάθος και ενεργοποίησαν το αυτόνομο υποβρύχιο όχημα που επιτρέπει το αναλυτικό σκανάρισμα για την χαρτογράφηση του ναυαγίου των Αντικυθήρων.

Οι δύτες είχαν μαζί τους υπερσύγχρονο εξοπλισμό εξερεύνησης μετάλλων, οπότε είχαν τη δυνατότητα να σκανάρουν και όλες τις μεταλλικές επιφάνειες, που βρίσκονται μέσα στο βυθό, σε ένα εύλογο εύρος και μια απόσταση σχετικά κοντινή από το σημείο κατάδυσης.

Εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να βρεθούν κοντά σε χάλκινα αγάλματα, που ενδεχομένως να προσιδιάζουν σε αυτό του περίφημου "Εφήβου των Αντικυθήρων".

Σημειώνεται ότι αγάλματα και σιδερένια αντικείμενα που εντοπίστηκαν από τις πρώτες μελέτες του βυθού εικάζεται πως είναι ανάμεσα στα πρώτα ευρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν σχετίζονται με τον Μηχανισμό των Άντικυθήρων, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών της δεύτερης φάσης στα Αντικύθηρα.