Βαρύ το κατηγορητήριο στο κύκλωμα ναρκωτικών

Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν στα μέλη του κυκλώματος στο Λασίθι, στο οποίο συμμετείχαν και αστυνομικοί, από τον Εισαγγελέα Λασιθίου.

Το σύνολο των διώξεων αφορούσε συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καλλιέργεια και εμπορία ναρκωτικών, διακίνηση όπλων, διάπραξη ζωοκλοπών και παράβαση καθήκοντος -για τους ενστόλους.

Η ογκώδης δικογραφία αποκάλυψε ότι δύο εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν παράλληλα αλλά χωριστά. Το Δικαστικό Μέγαρο Νεάπολης Λασιθίου ήταν γεμάτο ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις και παράλληλα, υπήρχε φρουρά και στους γύρω χώρους, στους οποίους βρίσκονταν και πολλοί συγγενείς των συλληφθέντων.

Οι διώξεις για τους ενστόλους συμμετέχοντες

Στον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Λασιθίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για παροχή πληροφοριών σε εγκληματική οργάνωση, σε βαθμό κακουργήματος και για παράβαση καθήκοντος καθώς και για παράβαση υπηρεσιακού απορρήτου σε βαθμό πλημμελήματος.

Στον αρχιφύλακα από το Λασίθι ασκήθηκε ποινική δίωξη για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών. Στον αστυνομικό από το Ηράκλειο ασκήθηκαν διώξεις για κατοχή φυσιγγίων και βεγγαλικών.

Οι κατηγορίες για τους επικεφαλής του κυκλώματος

Οι επικεφαλής των εγκληματικών οργανώσεων υπέστησαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, για καλλιέργεια, κατοχή, μεταφορά και πώληση ναρκωτικών ουσιών, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δράση όπως επίσης και διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για αδικήματα όπως κατοχή και χρήση όπλων, ζωοκλοπές και εμπρησμό, ενώ στα τρία ανήλικα μέλη των οργανώσεων ασκήθηκαν διώξεις σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και άμεσης συνέργειας σε υποθέσεις ναρκωτικών.

Για τη φερόμενη εμπλοκή του καθηγητή Πανεπιστημίου και δύο δικηγόρων στο κύκλωμα, αποφασίσθηκε να συνταχθεί ξεχωριστή δικογραφία. Έρευνα στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα διατάχθηκε από τον εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης.