Ο τάφος της Αμφίπολης και τα ευρήματα που απαντούν στο μυστήριο

Του Γιώργου Λαμπίρη

Στο χρονικό σημείο, κατά το οποίο οι εκτιμήσεις των αρχαιολόγων πληθαίνουν για τον 'ένοικο' του τάφου της Αμφίπολης, τα νέα ευρήματα στον λόφο Καστά δίνουν συνεχώς τροφή για νέα σενάρια.

Παρόλ' αυτά όλα τα ενδεχόμενα αυτή τη στιγμή παραμένουν ανοιχτά, κάτι που παραδέχεται και ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Βαλαβάνης, ο οποίος μίλησε στο news.gr.

Οι ακατάπαυστες πολεμικές επιθέσεις του Κάσσανδρου για το θρόνο

Σύμφωνα με τον κύριο Βαλαβάνη, στο ερώτημα αν η αρχαιολογική σκαπάνη θα συναντήσει το σκήνωμα της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδας, εμφανίζεται αρνητικός. "Η συγκεκριμένη περίοδος είναι ιδιαίτερα ταραγμένη, μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου. Ακολουθούν δολοφονίες και συνεχείς μάχες με στόχο την κατάκτηση της εξουσίας μεταξύ των επίδοξων διαδόχων του στρατηλάτη. Έρχεται ο Κάσσανδρος για να εξοντώσει όλους τους απογόνους του Αλεξάνδρου, εξαπολύοντας συνεχείς επιθέσεις εναντίον τους. Επομένως, ιστορικά μιλώντας, η συγκεκριμένη περίοδος δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και σίγουρα μας επιφυλάσσει πολλά".

"Σε κάθε περίπτωση από τους επιστήμονες έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχει ταφεί ο Αλέξανδρος στην Αμφίπολη", συμειώνει ο κύριος Βαλαβάνης.

Γιατί δεν περιμένουμε να συναντήσουμε τη Ρωξάνη

Αναλύοντας το ενδεχόμενο να έχει ενταφιαστεί στον τύμβο η Ρωξάνη, σύζυγος του Αλεξάνδρου, σημειώνει ότι μπορεί να είναι μία από τις υποψηφιότητες. Ο ίδιος όμως εκτιμά ότι "η Ρωξάνη αποκλείεται να έχει ταφεί με τόση μεγαλοπρέπεια, καθώς ήταν θύμα δολοφονικής επίθεσης από κάποιον εκ των διαδόχων του Αλεξάνδρου και εν προκειμένω των Κάσσανδρο".

Αιτιολογώντας τον συλλογισμό του εξηγεί ότι "δεν είναι λογικό ο βασιλιάς Κάσσανδρος να έφτιαξε ένα ταφικό μνημείο με αυτή τη μεγαλοπρέπεια για ένα από τα θύματά του. Αυτό όμως δεν αποκλείει κάποιος από τους επίδοξους διαδόχους, κρατούντες και επιγόνους του Αλεξάνδρου να θέλησε να δημιουργήσει το συγκεκριμένο μνημείο προς τιμήν της σε μια προσπάθεια να ωφεληθεί, σε μία προσπάθεια επίδειξης ισχύος".

Έφτιαχναν μεγαλοπρεπείς τάφους για να κερδίσουν μερίδιο στην εξουσία

Ο καθηγητής σημειώνει πως ήταν αρκετά συνηθισμένη πρακτική της εποχής να φτιάχνουν μνημεία εκείνοι που βρίσκονταν στην εξουσία ή εκείνοι που ήθελαν να την κατακτήσουν. "Καθένας από τους διαδόχους ή επιγόνους του στρατηλάτη επιδόθηκε σε μία τέτοια προσπάθεια μετά τη μάχη στην Ισσό".

Η μάχη της Ισσού

Θυμίζουμε πως στην Ισσό ο Αλέξανδρος ήρθε αντιμέτωπος με τις στρατιές του Δαρρείου κοντά στις Κιλίκιες πύλες σε μία προσπάθεια να κυριαρχήσει το 333 μ.Χ., σε ολόκληρη την Ασία. Ο Δαρείος τράπηκε σε φυγή, εγκαταλείποντας πίσω την οικογένειά του, τους θησαυρούς και τους στρατιώτες του. Παρόλ' αυτά ο Μέγας Αλέξανδρος δεν πέτυχε το στόχο της στρατηγικής επικράτησης στην περιοχή παρά την νίκη τακτικής, καθώς επιθυμούσε την κατάκτηση της Βαβυλώνας, κάτι που δεν κατάφερε τελικά, ως τελευταίο προπύργιο για την επικράτηση σε όλη την Ασία.

Ο τάφος είναι συλημένος 

Στο ενδεχόμενο πάντως, να έχει συληθεί ο τάφος, ο κύριος Βαλαβάνης απαντάει ότι είναι αρκετά πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Σας θυμίζω ότι δεν βρέθηκαν τα φτερά των σφιγγών, σε συνδυασμό με την καταστροφή της κεφαλής μίας από τις Καρυάτιδες. Αυτό δείχνει ότι έχουν μπει στον τάφο κάποιοι, πριν από τους αρχαιολόγους. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν μπήκαν στους ταφικούς θαλάμους, καθώς πρέπει να φτάσουν οι αρχαιολόγοι στο επίπεδο του δαπέδου για να μπορέσουμε να το διαπιστώσουμε. Η ανασκαφή είναι μια διαδικασία δύσκολη χωρίς ασφαλές πέρας, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία", καταλήγει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.