Νέα θεωρία: Ο τάφος της Αμφίπολης ήταν οικογενειακός

Ο επίτιμος καθηγητής αρχαιολογίας, Στέφαν Μίλερ, έχει μια διαφορετική άποψη για τον ένοικο του τάφου στην Αμφίπολη.

Ο κ. Μίλερ απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι θαμμένος στον τάφο ο Μέγας Αλεξάνδρος.

"Πιστεύω ότι ανήκει σε κάποια οικογένεια και έθαψαν κατά γενιά όλους τους προγόνους τους", εκτίμησε ο κ. Μίλερ την Τετάρτη, ο οποίος ανοίγει για πρώτη φορά έναν κύκλο συζήτησης για το αν ο τάφος είναι ομαδικός ή/και οικογενειακός.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο Αμερικανός επίτιμος καθηγητής αρχαιολογίας ανέφερε ότι το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης δεν είναι τυπικός μακεδονικός τάφος, εκτιμώντας ότι πρόκειται για προγονικό τάφο επιφανούς οικογένειας του 4ου π.Χ. αιώνα.

Στο μεταξύ, κοινό και ειδικοί εξακολουθούν να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την πρώτη σχεδιαστική αναπαράσταση, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού.

Σε αυτήν την αναπαράσταση ξεχωρίζουν οι δύο διαφραγματικοί τοίχοι πάνω στους οποίους ορθώνονται, στον μεν πρώτο οι Σφίγγες, και στον δεύτερο οι Καρυάτιδες.

Αν και το National Geographic, λέει ότι η πολυτέλεια του τάφου -και με Σφίγγες και με Καρυάτιδες- ταιριάζει σε βασιλιά, ο Στέφαν Μίλερ αντιτείνει ότι αυτό έχει να κάνει με την καταγωγή της οικογένειας και με το ότι στον τύμβο φέρονται να τάφηκαν περισσότερα από ένα άτομα.

Διαβάστε ακόμη: Αμφίπολη - Βρέθηκαν επιγραφές - Ειδικές δυνάμεις στη φύλαξη του τάφου