Σύμη: Με δήμαρχο – οδηγό ασθενοφόρου και ένα γιατρό για 10.000 άτομα

Του Γιώργου Λαμπίρη

Τη στιγμή που η υψηλή τουριστική περίοδος στα Δωδεκάνησα βρίσκεται σε εξέλιξη, τα προβλήματα στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης κατοίκων και επισκεπτών στη Σύμη είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού, Λευτέρη Παπακαλοδούκα, ο ίδιος είναι αναγκασμένος να εκτελεί χρέη οδηγού ασθενοφόρου, ελλείψει επαγγελματία οδηγού.

Όπως καταγγέλλει, μιλώντας στο news.gr, το νησί στερείται οδηγού ασθενοφόρου τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ όπως επισημαίνει, ο αγροτικός γιατρός που υπηρετούσε στο νησί έφυγε πριν από περίπου τρεις μήνες όταν ολοκλήρωσε το αγροτικό του.

Ένας γιατρός 63 ετών

“Αυτή τη στιγμή έχουμε στη διάθεσή μας μόνο έναν γιατρό γενικής ιατρικής 63 ετών”, σημειώνει με απόγνωση ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού.

“Η Σύμη έχει 3.000 μόνιμους κατοίκους, ενώ τώρα το καλοκαίρι δέχεται καθημερινά από 5.000 έως 7.000 επισκέπτες. Το πολυδύναμο ιατρείο του νησιού ,το οποίο πρέπει να έχει 4 - 5 γιατρούς, υπό κανονικές συνθήκες, έχει μόνο έναν γιατρό και δύο νοσηλεύτριες”, συμπληρώνει ο κύριος Παπακαλοδούκας.

Όπως υποστηρίζει για να γίνει διακομιδή ασθενούς στο πλησιέστερο νοσοκομείο της Ρόδου, απαιτείται μία ώρα με το ταχύπλοο και δύο ώρες με το συμβατικό πλοίο, υπό την προϋπόθεση ότι το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. “Σε κάθε άλλη περίπτωση κάνουμε το σταυρό μας”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

“Πριν από ένα μήνα είχαμε ένα τροχαίο και ευτυχώς βρισκόταν μια ομάδα εθελοντών γιατρών στο νησί, οι οποίοι σε συνεργασία με ιδιώτη γιατρό βοήθησαν στην έγκαιρη αντιμετώπιση του περιστατικού. Αρκεί να σας πω ότι σε καθημερινή βάση ο μοναδικός γιατρός της Σύμης δέχεται τηλεφωνήματα και αναγκάζεται να απαντήσει ότι “Δεν προλαβαίνω βρίσκομαι σε άλλο περιστατικό”.

"Πιο εύκολο είναι να έρθει ο πρωθυπουργός στη Σύμη, παρά ελικόπτερο"

Στο ερώτημα αν και κατά πόσο είναι εφικτή η διακομιδή ασθενών στην Αθήνα με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, απαντάει ότι “το ελικόπτερο εκτελεί εκπαιδευτικά δρομολόγια κάθε Δευτέρα. Όταν το χρειαζόμαστε όμως δεν το έχουμε. Πιο εύκολα έρχεται ο πρωθυπουργός στη Σύμη παρά το ελικόπτερο. Χαρακτηριστικό είναι ότι την τελευταία φορά που το χρειαστήκαμε βρισκόταν σε αποστολή διάσωσης και αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε δύο τραυματίες με πλωτό μέσο και 6 μποφόρ. Η κατάσταση στα ακριτικά νησιά είναι δραματική. Όλα τα περιστατικά πάνε σε Ρόδο και Αθήνα με στρατιωτικά αεροπλάνα”.

Ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια. Καλεί μάλιστα τον αρμοδιο υπουργό Υγείας να μεταβεί στη Σύμη και να μείνει, θεωρώντας ότι αδυνατεί να εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος εξ αποστάσεως, τη στιγμή που το νησί αυτή τη στιγμή πρέπει αυτή τη στιγμή να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα για να καλύψει τις ανάγκες των 9.000 με 10.000 κατοίκων και επισκεπτών.