Ανακάλυψαν την αρχαία πόλη Ορέστειον

Τα ευρήματα στην ανασκαφή στα Περιβόλια Μεγαλόπολης οδηγούν στο συμπέρασμα πώς πρόκειται για την αρχαία πόλη Ορέστειον.

Αυτό τόνισε ο αρχαιολόγος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Σταμάτης Φριτζίλας στο πλαίσιο του πενθήμερου διεθνούς συνεδρίου, στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, για το αρχαιολογικό και ανασκαφικό έργο σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Τρίπολης, Άννα Καραπαναγιώτου, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, ξενάγησε εικονικά τους παρευρισκόμενους στο νεκροταφείο της Αρχαίας Μαντινείας, όπου έχουν εντοπισθεί και αποκαλυφθεί έντεκα τάφοι, με αξιόλογα και σπάνια, για αρκαδικούς τάφους, λεπτεπίλεπτα κτερίσματα από χρυσό.

Αρωγός η τεχνολογία της γεωπληροφορικής στις αρχαιολογικές ανακαλύψεις

Σημαντική είναι και η χρήση της γεωπληροφορικής, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Νάντια Λύρα. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Πλάκας Λεωνιδίου, χάρη στη χρήση της νέας τεχνολογίας, αποκαλύφθηκε ότι τα ευρήματα εκτείνονται από την Πρωτοελλαδική έως τη Ρωμαϊκή εποχή. Αξιοσημείωτη, συν τοις άλλοις, είναι και η προσπάθεια που στοχεύει στην προστασία και ανάδειξη της ακρόπολης του Ορχομενού Μαντινείας.

Κατοικίσιμη πόλη για αιώνες η Τεγέα

Σε ό,τι αφορά την Τεγέα, που αποτελούσε μια από τις πλέον γνωστές και σημαντικές πόλεις της αρχαίας Αρκαδίας, η επίκουρη καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Ιφιγένεια Λεβέντη, αναφέρθηκε στις επιρροές της τεγεατικής τέχνης από τις όμορες πόλεις- κράτη, μέσα από πήλινα ειδώλια του ιερού της Δήμητρας στην περιοχή του Αγίου Σώστη.

Άλλωστε, ελληνο-νορβηγικό ανασκαφικό έργο διεξάγεται στην Παλαιά Επισκοπή Τεγέας, με τη χρήση μαγνητόμετρου και επικεφαλής τον αρχαιολόγο Κνουτ Όντεργκαρντ. Η μέχρι τώρα έρευνα έχει αποδείξει την αδιάλειπτη κατοίκηση της περιοχής από τα βάθη της αρχαιότητας έως σήμερα.

Κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, η συζήτηση περιστρέφεται στα μνημεία της βυζαντινής περιόδου. Μεταξύ άλλων, η αρχαιολόγος της XXV Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κορίνθου, Σουζάνα Μεταξά, αναφέρθηκε στο βυζαντινό Παλλάντιο, ανιχνεύοντας την οικιστική συνέχεια της περιοχής περί τον 6ο μ.Χ. αιώνα.