Φροντίδα στους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία

Ανάσα στα άτομα με μεσογειακή αναιμία που έχουν εντονότερη ανάγκη μετάγγισης αίματος προσφέρει ο σύλλογος "Πηγή Ζωής". Ο Σύνδεσμος Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Φίλων των Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία προωθεί ηλεκτρονικό πρόγραμμα καταγραφής και συντονισμού εθελοντών αιμοδοτών, ειδικά για άτομα με τη συγκεκριμένη πάθηση.

"Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες και δίνει τη δυνατότητα να καταχωρούνται ηλεκτρονικά οι δότες με βάση την ομάδα του αίματός τους και τον φαινότυπό τους. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα να ειδοποιούνται τηλεφωνικά οι εθελοντές 2-3 φορές το χρόνο τις ημέρες που πρέπει να δώσουν αίμα", υπογράμμισε η πρόεδρος του Συνδέσμου "Πηγή Ζωής", Ηλέκτρα Γραμματικοπούλου.

Να σημειωθεί ότι η "Πηγή Ζωής" έχει εγγεγραμμένους 6.000 αιμοδότες, εκ των οποίων οι 4.500 είναι ενεργοί δότες και καλύπτουν μέρος μόνο των αναγκών των 300 πασχόντων από μεσογειακή αναιμία οι οποίοι υποβάλλονται ανά δεκαπενθήμερο σε μεταγγίσεις αίματος στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ και Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης.

Ο κάθε πάσχων από μεσογειακή αναιμία χρειάζεται 50 μονάδες αίμα ετησίως. Οι 300 πάσχοντες που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις στη Θεσσαλονίκη χρειάζονται ετησίως 15.000 μονάδες αίματος. Σε κάθε πάσχοντα αντιστοιχούν 20-24 αιμοδότες. Η εθελοντική αιμοδοσία των μελών του Συνδέσμου εξασφαλίζει στον πάσχοντα την προγραμματισμένη και ασφαλή  μετάγγισή του. Να σημειωθεί ότι ασφαλέστερος αιμοδότης, είναι ο εθελοντής αιμοδότης, ο οποίος είναι συνειδητοποιημένος, ξέρει τι κάνει, συμπληρώνει σωστά και με ειλικρίνεια το ερωτηματολόγιο στην αιμοδοσία. Τα παραπάνω επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Ελένη Μιχαλάκη

"Στην Ελλάδα μόνο το 48% των αναγκών σε αίμα καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες, ενώ οι υπόλοιπες ανάγκες καλύπτονται είτε με αίμα που δίνουν οι συγγενείς αυτών που έχουν ανάγκη είτε με αίμα που εισάγεται από την Ελβετία", συμπλήρωσε η κ Γραμματικοπούλου.