Επιστρέφει στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου στη Μακεδονία και ο ίδιος αναχώρησε αεροπορικώς για το Φανάρι από το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

"Αγκάθι" το θέμα εκμάθησης της ελληνικής, σύμφωνα με τον κ. Βαρθολομαίο

Νωρίτερα το απόγευμα, στη μονή της Παναγίας Μικροκάστρου Κοζάνης, που αποτέλεσε συν τοις άλλοις τον τελευταίο σταθμό της τριήμερης επίσκεψης του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σχολίασε:  "Η πλούσια ελληνική γλώσσα ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί, αν αυτό οφείλεται στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, σε άλλους λόγους ή σε ξένες επιρροές".

Από την Ιερή Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, προέτρεψε τους μαθητές να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εκμάθηση και την εκφορά της, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ακόμη και ξένοι επιδεικνύουν ζήλο για τα ελληνικά, ιδίως για τα αρχαία ελληνικά.

Ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε ότι "η γλώσσα είναι αναντικατάστατο πολιτισμικό στοιχείο που εκφράζει την ιστορία, την παράδοση και την ενότητα του λαού". και προέτρεψε όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία να βοηθήσουν στην σωστή εκμάθηση και διάδοση της. Κάλεσε επίσης του πιστούς και ιδιαίτερα τους νέους να επισκέπτονται συχνά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να αναζητούν τη σύνδεση με τις πνευματικές τους ρίζες και το κέντρο της Ορθοδοξίας.

Το πρόγραμμα που ακολούθησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε τελέσει τα εγκαίνια του ανακαινισθέντος κτιρίου της μονής Αγίου Αθανασίου Εράτυρας - παλιάς βυζαντινής μονής και επεσήμανε το ρόλο των μοναστηριών ως εστιών παιδείας σε δύσκολους καιρούς για το γένος.

Στη συνέχεια, θεμελίωσε το εκκλησιαστικό μουσείο στο χώρο της μονής, ενώ ακόμη πιο νωρίς, είχε χοροστατήσει στη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Εράτυρας και επισκέφτηκε τα ερείπια του παλαιού επισκοπικού ναού στο Σισάνι.

Ο κ. Βαρθολομαίος αποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του μητροπολίτη Παύλου να τελείται εκεί μια φορά το χρόνο Θεία Λειτουργία.

Χθες το βράδυ ο κ. Βαρθολομαίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Βοίου, στο Τραπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας, και απένειμε τιμητικό τίτλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Σιατιστινό ευεργέτη Νικόλαο Παπαγεωργίου.