Αμφίπολη: Είναι ιέρειες του Διονύσου, δεν είναι Καρυάτιδες

Η ανακάλυψη των Καρυάτιδων είναι εκείνη που έχει ανεβάσει σε κλίμακα το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων ανά τον πλανήτη για τα ευρήματα του τάφου της Αμφίπολης.

Ο αιγυπτιολόγος, Άντριου Τσαγκ, χωρίς να έχει επισκεφθεί την περιοχή, "πιάνεται" από τις δύο Καρυάτιδες για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εκεί βρίσκεται θαμμένη η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα.

Ο Τσαγκ έχει μια εντελώς διαφορετική θεωρία για τα γυναικεία αγάλματα που βρέθηκαν στο τάφο του τύμβου Καστά της Αμφίπολης, τα οποία, πάντως, χρησιμοποιεί ως "οδηγούς", για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στον τύμβο βρίσκεται θαμμένη η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 
 
Μιλώντας στο περιοδικό Discovery, ο Άντριου Τσαγκ θεωρεί τα αγάλματα ιέρειες του Διονύσου, οι οποίες ονομάζονται Κλώδωνες, λόγω της συμμετοχής τους στα διονυσιακά και ορφικά όργια.

Οι Κλώδωνες είχαν στα κεφάλια τους καλάθια γεμάτα με φίδια.

"Αυτά τα γυναικεία γλυπτά μπορεί να απεικονίζουν συγκεκριμένα τις Κλώδωνες, τις ιέρειες του Διονύσου, οι οποίες συναναστρέφονταν με την Ολυμπιάδα, την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου", λέει ο γνωστός αιγυπτιολόγος και προσθέτει:. "Τα καλάθια που φέρουν στα κεφάλια τους είναι ιερά για τον Διόνυσο". 

"Στο έργο "Η Ζωή του Αλέξανδρου", ο Πλούταρχος γράφει πως η Ολυμπιάδα συνήθιζε να συμμετέχει σε διονυσιακές τελετές, στις οποίες συμμετείχαν και οι Κλώδωνες", εξηγεί ακόμη.

Βάσει του ιστορικού Πλούταρχου, ο Τσαγκ θεωρεί ότι τα καλάθια ήταν γεμάτα φίδια, τα κεφάλια των οποίων εξείχαν για να τρομάζουν τους άντρες συμμετέχοντες στα όργια. «Έχω εντοπίσει σε διάφορα μουσεία, αγάλματα του 4ου αιώνα π.Χ. που απεικονίζουν τον Διόνυσο, συνοδεία ιέρειας, ντυμένης όπως οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης, συμπεριλαμβανομένων των πλατφόρμων στα παπούτσια», συμπληρώνει ο καθηγητής. 

Στην υπόθεση ότι ο Τάφος της Αμφίπολης ανήκει στην Ολυμπιάδα, οι Καρυάτιδες είναι στην ουσία Κλώδωνες, οι οποίες μοιράζονταν τα διονυσιακά όργια με την βασίλισσα της οποίας τον τάφο προστατεύουν", υποστηρίζει ο Άντριου Τσαγκ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...