Αμφίπολη: Κίνδυνος κατάρρευσης στον τρίτο νεκρικό θάλαμο

Με ιδιαίτερη προσοχή και αργούς ρυθμούς αναμένεται να συνεχιστούν οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο της Αμφίπολης, καθώς αυτό που προέχει είναι η στατική ενίσχυση του τρίτου θαλάμου.

Μετά την είσοδο των αρχαιολόγων στο δωμάτιο του τάφου πίσω από τις Καρυάτιδες διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στατικότητας του χώρου.

Και ο τρίτος θάλαμος είναι γεμάτος με χώμα οπότε θα πρέπει να γίνουν αποχωματώσεις και εργασίες αντιστήριξης των τοίχων.

Όσο έρχονται στο φως τα νέα δεδομένα και οι νέες ανακαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης από τον τρίτο θάλαμο, θα τεκμηριωθεί αρχαιολογικά η υφιστάμενη εικόνα του και θα διαπιστωθεί η δομική κατάσταση του θαλάμου.

Το υπουργείο Πολιτισμού χρειάζεται να αναγνωρίσει τα δεδομένα, ώστε, πέρα από την αρχαιολογική ανακάλυψη, να σχεδιαστούν τα αναγκαία μέτρα αντιστήριξης και υποστύλωσης του μνημείου.

Η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της οποία βρίσκεται ολόκληρη η επιχείρηση στην Αμφίπολη, έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον τρίτο θάλαμο και τα μαρμάρινα και άλλα ευρήματα που βρέθηκαν εκεί.