Γιατί υπάρχουν Καρυάτιδες στην Αμφίπολη και την Ακρόπολη

Ψηλές, λυγερόκορμες, στηρίζουν στις πλάτες τους ολόκληρα μνημεία και... βαρειά ιστορία αιώνων.

Όλος ο κόσμος ένιωσε δέος όταν οι Καρυάτιδες αποκαλύφθηκαν ολόσωμες στο περίφημο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Όμως, δεν είναι μόνον η Αμφίπολη που έχει Καρυάτιδες, είναι και η Ακρόπολη (στην πρόσοψη του Ερεχθείου) αλλά και άλλα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας, της ρωμαϊκής αρχαιότητας αλλά και κατόπιν το Μεσαίωνα, στο ρυθμό του μπαρόκ, του νεοκλασικού κλπ.

Ποιες είναι όμως αυτές οι κόρες που στηρίζουν τα σπουδαία αυτά μνημεία.

Καρυάτιδες σημαίνει κόρες από τις Καρυές.

Διαβάστε σχετικά στο news: Αμφίπολη: Πώς κλίνονται οι Καρυάτιδες σε σωστά ελληνικά;

Πρόκειται για την περιοχή Καρυές της Λακωνίας. Οι γυναίκες της Λακωνίας ήταν ξακουστές στην αρχαιότητα για την κορμοστασιά τους: ψηλές και με χάρη, χάρμα οφθαλμών όταν χόρευαν σε θρησκευτικές γιορτές. Οι γυναίκες της Λακωνίας συχνά έβαζαν στο κεφάλι τους κάνιστρα με άνθη και λικνίζονταν σε έναν ιδιαίτερο χορό προς τιμήν της θεάς Αρτέμιδας, γύρω από τα αγάλματα της.

Έτσι, οι γλύπτες της αρχαιότητας τις "έβλεπαν" ως άξιες να κρατούν το βάρος του θρίγκου ενός ναού, ευθυτενείς και δυνατές. Πολύ συχνά δε οι γλύπτες είχαν γυναίκες από τις Καρυές της Λακωνίας ως μοντέλα που τους πόζαραν για να σμιλέψουν τα αγάλματα τους.

Και με τα χρόνια αποτέλεσαν πρότυπο και πιο ευειδή εναλλακτική από τις απλές κολώνες των ναών.

Εκτός από τον τάφο στην Αμφίπολη και το Ερέχθειο, Καρυάτιδες υπάρχουν και σε άλλα μνημεία, ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ., δηλαδή πριν την ανέγερση της Ακρόπολης ή του τάφου της Αμφίπολης.

Το όνομα Καρυάτιδες το έδωσε, σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία ο Βιτρούβιος, Ρωμαίος ποιητής και μηχανικός.

Η αρσενική εκδοχή των Καρυατιδών, είναι οι Άτλαντες. 

Επιμέλεια Λήδα Δεληγιάννη