Κεφαλονιά: Συνεχίζονται οι έλεγχοι οικημάτων και τα προβλήματα

Η ανησυχία δε φεύγει από το μυαλό των Κεφαλοννιτών παρότι οι σεισμολόγοι καθησυχάζουν έχοντας καταλήξει ότι ο σεισμός της περασμένης Κυριακής μεγέθους 5,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Η γη συνεχίζει να "βράζει", ωστόσο και η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα ωθεί τους κατοίκους να κοιμούνται εκτός των σπιτιών τους. Οι μετασεισμοί, μέσα σε πέντε ημέρες, έχουν ξεπεράσει τους 250.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς που πέρασαν και την πέμπτη νύχτα μετά το σεισμό έξω από τα σπίτια τους φαίνεται ότι έχουν ως επί το πλείστον πραγματολογικούς λόγους για να το πράξουν.

Πολλοί απο αυτούς ανησυχούν για τις ζημιές στα σπίτια του, πολλά από τα οποία επίσης δεν είναι κατάλληλα να κατοικηθούν.

Στο μεταξύ, θα συνεχιστούν και την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου οι καταγραφές και οι έλεγχοι κτισμάτων. Στο σύνολο, ωστόσο του νησιού, τα κλιμάκια των μηχανικών υπολογίζουν πως περίπου το 5% επί του συνόλου των σπιτιών παρουσιάζουν σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων, Στράτο Σιμόπουλο.

Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου κρίθηκε ακατάλληλο προς χρήση το απόγευμα της Πέμπτης και ζητήθηκε η εκκένωσή του.

Την Παρασκευή φτάνει στο νησί ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προκειμένου να ελέγξει και ο ίδιος την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σχολικές εγκαταστάσεις.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι τοπικές Αρχές δεν έχουν άρει ακόμη τις συστάσεις για τη μη χρησιμοποίηση του νερού της Κεφαλονιάς, ενώ σε αρκετά σημεία έχει αποκοπεί ούτως ή άλλως η δυνατότητα ύδρευσης.

Την πέμπτη νύχτα έξω από τα σπίτια τους πέρασαν πολλοί Κεφαλονίτες μετά το «χτύπημα» των 5,8 Ρίχτερ στο νησί την Κυριακή που μας πέρασε. Και ενώ η καταγραφή ζημιών σε σπίτια και πολλά κτίρια του νησιού, η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται και είναι ιδιαιτέρως έντονη στο νησί. Συγκεκριμένα, μετά την ισχυρή δόνηση των 5,8 βαθμών που σημειώθηκε την Κυριακή, οι μετασεισμοί εχουν φτάσει τους 250.

"Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να επαναφέρουμε τους κανονικούς ρυθμούς ζωής στην Κεφαλονιά. Οι κάτοικοι, ιδιαίτερα αυτοί του Ληξουρίου και των γύρω χωριών, ταλαιπωρήθηκαν αρκετά αλλά ο κρατικός μηχανισμός από την αρχή ήταν δίπλα τους", τονίζει ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου.