Κεφαλονιά: Οι πληγές του εγκέλαδου και οι εκτιμήσεις των ειδικών

Σε αναταραχή βρίσκεται το νησί της Κεφαλονιάς μετά το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ το μεσημέρι της Κυριακής μεταξύ Αργοστολίου και Ληξουρίου.

Η γη συνεχίζει να "βράζει" με πάνω από 50 δονήσεις πάνω από 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και 20 άνω των 4,4 Ρίχτερ, που θεωρούνται μετασεισμοί από τους σεισμολόγους, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Οι σεισμολόγοι έχουν εξάρει τη ρυμοτομία και την αντισεισμική επάρκεια των κτιρίων στην Κεφαλονιά, δε μασάνε όμως τα λόγια του και λένε ότι περιμένουν διαρκείς μετασεισμούς για περίοδο ίσως και μεγαλύτερη του ενός μήνα, καθώς καταλήγουν ότι πιθανότατα ο σεισμός του μεσημεριού της Κυριακής ήταν ο κύριος σεισμός.

Πάντως, πέντε και 18 ώρες μετά το σεισμό το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραφε διαρκείς μετασεισμούς με υψηλή συχνότητα.

Συν τοις άλλοις, το μήκος του ρήγματος υπολογίζεται μεταξύ 15 και 20 χιλιομέτρων.

Από την άλλη, το βάρος έχει πέσει στην αποκατάσταση των ζημιών, τη βοήθεια στους πληγέντες και τον έλεγχο καταλληλότητας δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων.

Η επόμενη ημέρα για την Κεφαλονιά και τους κατοίκους της

Το νησί έχει κηρυχθεί από τις 09:30 της Δευτέρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επισπευσθούν οι διαδικασίες αρωγής των πληγέντων.

Το υπουργείο Εσωτερικών λαμβάνει έκτακτα μέτρα ανακούφισης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Γιάννης Μιχελάκης  ανακοίνωσε αναστολή των τρεχουσών εισφορών στο ΙΚΑ για ένα μήνα και αναστολή των τρεχουσών εισφορών στην Τράπεζα Πειραιώς. Επίσης όσοι μπαίνουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία δεν θα πληρώνουν το εισιτήριο των 5 ευρώ.

Επίσης, παράταση διάρκειας τριών μηνών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και αντίστοιχης διάρκειας παράταση στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών, δίνεται από το υπουργείο Οικονομικών στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς.

Η παράταση στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων δίνεται με εντολή του πρωθυπουργού, σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

"Έχουν έρθει ακόμα 50 μηχανικοί στην Κεφαλονιά ώστε να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο έλεγχος όλων την δημόσιων κτιρίων αλλά και των σπιτιών που έχουν χτυπηθεί από τον εγκέλαδο", τόνισε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, αναφορικά με τον έλεγχο των κτισμάτων και την πιθανότητα να κηρυχθεί το νησί σεισμόπληκτο.

Παράλληλα, η διεύθυνση δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας της Περιφέρειας συστήνει να μην χρησιμοποιείται το νερό του δικτύου ύδρευσης ως πόσιμο, εάν παρατηρηθεί παρέκκλιση από τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του, όπως η οσμή και η διαύγεια.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν συνεχείς ελέγχους για την ποιότητα του νερού και παρότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, στα πλαίσια προληπτικών ενεργειών για την προστασία της δημόσιας υγείας και λόγω των συχνών διακοπών στην υδροδότηση σε διάφορες περιοχές του νησιού, καλό θα είναι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς να ακολουθήσουν τη συμβουλή.

Τα σχολεία και οι εφορίες στην Κεφαλονιά είναι κλειστά.

Στο Αργοστόλι, υπάρχουν πολλές υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, κυρίως με σπάσιμο τζαμαριών και πτώσεις αντικειμένων.

Στο Ληξούρι, ο δρόμος στη θέση Βουνί προς Χαβριάτα έχει κλείσει λόγω κατολίσθησης.

Επίσης, έχει ισοπεδωθεί ένα σπίτι στην Κουνόπετρα, χωρίς θύματα.

Στο δρόμο από το Αργοστόλι προς το Ληξούρι, αλλά και σε δρόμους του Ληξουρίου υπάρχουν φθορές σε κολώνες της ΔΕΗ.

Λόγω των ζημιών που έχουν προκληθεί στο νοσοκομείο του Αργοστολίου κυρίως στην οροφή του, αποφασίστηκε η εκκένωσή του. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε διπλανό ξύλινο κτίριο.  

Επίσης, ένας άνδρας και μία γυναίκα πήγαν στο χώρο όπου στεγάζεται προσωρινά το νοσοκομείο, ελαφρά τραυματισμένοι. Αμφότεροι είχαν υποστεί τραυματισμούς στα άκρα τους, στην προσπάθειά τους να βγουν από το σπίτι όπου βρίσκονταν την ώρα του σεισμού.

Την ίδια στιγμή, τεχνικοί και ελεγκτές επιβλέπουν την καταλληλότητα του νοσοκομείου, υπό την εποπτεία της Περιφέρειας.

 

Η διαμονή

Στο λιμάνι του Αργοστολίου έχει φτάσει το πλοίο Superfast II, στο οποίο μπορούν να παραμείνουν πολίτες, αλλά και να διανυκτερεύσουν χωρίς καμία προϋπόθεση.

Ειδικά για τους κατοίκους της Παλλικής, δεδομένου ότι στο λιμάνι του Ληξουρίου είναι αδύνατος ο ελλιμενισμός του πλοίου, λόγω μεγέθους και βυθίσματος, θα γίνεται δωρεάν μεταφορά με φέρι-μποτ από Ληξούρι προς Αργοστόλι.

Οι Κεφαλονίτες που επιθυμούν την παραμονή του στο πλοίο Superfast II, θα δηλώνουν κατά την επιβίβαση τους ότι μετακινούνται για το σκοπό αυτόν και δε θα καταβάλουν εισιτήριο.

Στο χώρο αποβίβασης από τα φέρι-μποτ βρίσκεται μισθωμένο πούλμαν που θα μεταφέρει τους πολίτες στο πλοίο.