Απελαύνεται ο Αιγύπτιος που είχε βασανιστεί στη Σαλαμίνα!

Στην απέλαση του μετανάστη από την Αίγυπτο, ο οποίος είχε βρεθεί σε άθλια κατάσταση από περαστικούς στην περιοχή Αμπελάκια Σαλαμίνας, προχωρούν οι ελληνικές αρχές.

Ο συγκεκριμένος άνδρας είχε βρεθεί δεμένος με αλυσίδα από το λαιμό σε δέντρο. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες κατοίκων χρειάστηκε ειδικό μηχάνημα για του κόψουν την αλυσίδα.

Το περιστατικό είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας το πρακτορείο Reuters και είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο το γύρο του κόσμου. Στο επίκεντρο βρέθηκε ο Γουαλίντ Ταλέμπ από την Αίγυπτο.

Όπως ανέφερε το Reuters, η ιστορία του ξεκίνησε από τη Σαλαμίνα, όταν αποφάσισε να ζητήσει τα δεδουλευμένα του από τον ιδιοκτήτη ενός φούρνου όπου εργαζόταν. Σε απάντηση του αιτήματός του, ο φούρναρης και δύο άλλοι γνωστοί του έδεσαν μία μακριά μεταλλική αλυσίδα γύρο από τον λαιμό του και τον οδήγησαν στον κοντινό στάβλο. Εκεί τον έδεσαν σε μία καρέκλα, έσφιξαν την θηλιά και τον γρονθοκόπησαν έως ότου ο Ταλέμπ έπεσε στο έδαφος ημιλιπόθυμος. Οι άνδρες έπιναν μπύρα, υποχρεώνοντας και τον Ταλέμπ να πιει, χλευάζοντας το γεγονός πως ήταν μουσουλμάνος. Το μαρτύριο του Ταλέμπ έληξε 18 ώρες αργότερα, όταν κατόρθωσε να δραπετεύσει και αφού οι δεσμοφύλακές του έφυγαν προκειμένου να ανοίξουν τον φούρνο. Ο Ταλέμπ βρέθηκε τα ξημερώματα στις ρίζες ενός δένδρου, με την αλυσίδα δεμένη γύρω από το λαιμό του και το πρόσωπό του πρησμένο από τα χτυπήματα.

Αρχικά, διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια όμως, η Αστυνομία τον συνέλαβε, καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα.

Η υπόθεση προκάλεσε την κατακραυγή της αιγυπτιακής κοινότητας και καταδικάστηκε από την αιγυπτιακή πρεσβεία. Στον απόηχο των αντιδράσεων, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανέστειλε την απέλαση του Ταλέμπ για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Τον Δεκέμβριο του 2012 ανακοινώθηκε ότι “μετά από πρόταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αποφάσισε για ανθρωπιστικούς λόγους, να μην κινηθεί καμία διαδικασία απέλασης σε βάρος του υπηκόου Αιγύπτου, ο οποίος πρόσφατα έπεσε θύμα κακοποίησης και βασανισμού στην Σαλαμίνα”.

Παρόλ' αυτά η άδεια παραμονής του αφαιρέθηκε πριν από μερικές μέρες και βγήκε η απόφαση απέλασής του. Επισημαίνουμε ότι η διαδικασία απέλασης κινήθηκε πριν ακόμα αρχίσει η δίκη για την υπόθεση. 

Η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών: 

Με αφορμή δημοσίευμα που αφορά σε Αιγύπτιο μετανάστη του οποίου απορρίφθηκε η αίτηση για χορήγηση άδειας παραμονής το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει:

Ο Αιγύπτιος Ουαλίντ Ταλέμπ είχε πέσει θύμα άγριας κακοποίησης τον Δεκέμβριο του 2012. Δεν κινήθηκε η διαδικασία απέλασης εις βάρος του για ανθρωπιστικούς λόγους και για να παραστεί στη δίκη εκείνων τους 
οποίους κατήγγειλε ότι τον κακοποίησαν.

Ο ίδιος κατέθεσε αίτηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Το υπουργείο Εσωτερικών του χορήγησε προσωρινή άδεια διαμονής και ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία, στην οποία εστάλη σχετικό αντίγραφο. Παραμένει νομίμως στη χώρα και δεν έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης από την Ελληνική Αστυνομία.

Λόγω, όμως των ελλιπών εγγράφων που υπήρχαν στον φάκελο η αίτησή του είχε απορριφθεί. Μετά από συνεννόηση με τη δικηγόρο του για συμπλήρωση του φακέλου, η αίτηση του επανεξετάζεται, κατόπιν αιτήσεως θεραπείας, για να λυθεί το ζήτημα.