Τραυματίες από τα επεισόδια στο Σύνταγμα

  

Aπό τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά το τέλος της πορείας τραυματίστηκαν έξι άτομα οι πέντε με θλαστικά τραύματα και ο ένας με αναπνευστικά προβλήματα. Κανενός η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ στους τρεις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έφυγαν.  

Επεισόδια σημειώθηκαν μετά το τέλος της πορείας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο ύψος της Βασιλίσσης Σοφίας. Αρκετοί από τους διαδηλωτές κλωτσούσαν τον σιδερένιο φράχτη. Ένταση σημειώθηκε στη γωνία Φιλελλήνων και Μητροπόλεως, όπως επίσης και στη Γεωργίου Α', ενώ έγινε και εκτεταμένη χρήση χημικών.

Οι διαδηλωτές απάντησαν με μολότοφ τύπου κόμπρα. Πρόκειται για βόμβα φτιαγμένη από φθηνά υλικά αλλά με τρόπο ώστε να προκαλεί μεγάλη ζημιά. Στην απλή της μορφή αποτελείται από πλαστικό μπουκάλι των 500 ή 750 ml, το οποίο περιέχει υγρή αμμωνία, μικρή ποσότητα βενζίνης και μικρά κομμάτια φελιζόλ.

 

Ολοκληρώθηκε η πορεία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ - Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα με κύριο πυρήνα την 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και στην οποία συμμετέχει η ΓΣΕΒΕΕ καθώς και λοιποί επιστημονικοί φορείς και φορείς ελεύθερων επαγγελματιών.

Αλ. Τσίπρας: "Μας δουλεύουν ψιλό γαζί" - Π. Καμμένος: "Ζούμε κακιά κωμωδία" - Αλ. Παπαρήγα: "Να πάρει ο λαός το δρόμο της ρήξης"

Η σημερινή συγκέντρωση στο πλαίσιο της πανελλαδικής γενικής πανεργατικής απεργίας ξεκίνησε στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως. Η αντίστοιχη πορεία του ΠΑΜΕ ολοκληρώθηκε νωρίτερα, φθάνοντας στο Σύνταγμα, καθώς είχε ξεκινήσει στις 10:00 από την Πλατεία Ομονοίας.  Σύμφωνα με το σωματείο, συμμετείχαν σ' αυτήν 20.000 άτομα.

"Αυτό που έχει σημασία είναι να οικοδομηθεί μια γερή λαϊκή συμμαχία και να τραβήξει ο λαός το δρόμο της ρήξης, της ανατροπής, της αποδέσμευσης από την ΕΕ, της διαγραφής του χρέους και της κοινωνικοποίησης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος", δήλωσε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Στο σημείο συνάντησης και έναρξης της πορείας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως βρέθηκαν νωρίτερα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό των διαδηλωτών. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: " Η τρικομματική κοινοπραξία μας δουλεύει ψιλό γαζί. Παίζει θέατρο διαπραγμάτευσης σε ψηφισμένα μέτρα για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι έχει συμφωνήσει σε όλα".

Αντίστοιχα αιχμηρός ήταν και ο Πάνος Καμμένος: "Ο κυβερνητικός θίασος έχει μετατραπει σε κακιά κωμωδία, πίσω από την οποία παίζεται το μέλλον του ελληνικού λαού".

Στο πλευρό των διαδηλωτών της πορείας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, βρίσκονται και Ισπανοί και Πορτογάλοι διαδηλωτές, οι οποίοι τοποθέτησαν συμβολικά σημαίες στο χώρο του σιδερένιου φράχτη. Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια, όπως και η οδός Πατησίων (28ης Οκτωβρίου). Κλειστές και οι Σταδίου, Καραγιώργη Σερβίας, Φιλελλήνων, Βουλής.

Απεργούν σήμερα τα ελεύθερα επαγγέλματα, ΓΣΕΒΕΕ και Εμπορικοί Σύλλογοι

Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, νοσοκομειακοί γιατροί και δικαστικοί επιμελητές συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν τους κλάδους τους. Τις κινητοποιήσεις τους ανέστειλαν τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σε 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων τους κάλεσε η ΓΣΕΒΕΕ τους ελεύθερους επαγγελματίες και στην αυριανή απεργία θα συμμετάσχουν και οι Εμπορικοί Σύλλογοι, κάτι που σημαίνει ότι αύριο θα είναι κλειστά ακόμη και περίπτερα και ψιλικατζίδικα.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Tο μετρό και ο ΗΣΑΠ δε θα λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας (05:00) έως τις 09:00. Κλειστοί θα είναι οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο από τις 09:00. Για ολόκληρη την ημέρα δε θα κινηθεί ο προαστιακός σιδηρόδρομος, ενώ το Μετρό θα κινείται επίσης μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

Τα τρόλεϊ θα τραβήξουν χειρόφρενο καθ' όλο το 24ωρο. Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 09:00 ως τις 21:00, ενώ τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ δε θα κινηθούν από τις 09:00 έως τις 20:00. Κανονικά θα κινηθεί το τραμ.

Οι εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του προαστιακού δεν θα πραγματοποιήσουν κανένα δρομολόγιο.

Απεργία έχει εξαγγείλει η Πανελληνία Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.) για την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, συμμετέχοντας στην 24ώρη απεργία. Λόγω της απεργίας θα ματαιωθούν όλα τα σημερινά σιδηροδρομικά δρομολόγια.

Τα ταξί θα απεργήσουν στην Αθήνα από τις 08:00 έως τις 17:00 (στις 12:00 ο ΣΑΤΑ έχει συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Οικονομικών) και στη Θεσσαλονίκη ολόκληρο το 24ωρο. Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία στα λιμάνια. Η ΠΝΟ συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με 24ωρη απεργία.

Λόγω της πανεργατικής απεργίας της Πέμπτης αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, σχολείων, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΔΕΚΟ, στα αεροδρόμια (οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα έχουν στάση εργασίας από 10 :00 έως 13:00).

Λουκέτο στα καταστήματα με τη συμμετοχή της ΓΣΕΒΕΕ

Κλειστά θα είναι επίσης τα εμπορικά καταστήματα. Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) συμμετέχει στις σημερινές πανελλαδικές κινητοποιήσεις και στην πορεία μαζί με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καλώντας όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες (επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους) να κλείσουν τις επιχειρήσεις και καταστήματά τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), προκήρυξε 24ωρη απεργία για τη σημερινή ημέρα και τετράωρη στάση από τις 11:00 έως τις 15:00 για την ημέρα της γενικής απεργίας.

Φωτογραφίες από την πορεία: