Αυτός είναι ο δικαστής που είπε “όχι” στο… μαύρο της ΕΡΤ

Ήταν τον Αύγουστο του 2012 όταν ο κ. Μενουδάκος αναλάμβανε καθήκοντα προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, διαδεχόμενος τον Παναγιώτη Πικραμμένο. Στο διάστημα που πέρασε πολλοί του απέδωσαν τον χαρακτηρισμό “Πυθία”, ενώ ακόμα περισσότεροι ανέλαβαν ερήμην του να αποκρυπτογραφήσουν τον χρησμό - προσωρινή διαταγή.

Είναι γεγονός, όπως σημειώνουν οι συνεργάτες του ότι οι τελευταίες ημέρες ήταν ίσως οι πιο δύσκολες στη δικαστική του καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας κλήθηκε ουκ ολίγες φορές να λύσει πολύ “καυτά” θέματα, όπως η τακτοποίηση αυθαιρέτων, η εργασιακή εφεδρεία και η διατήρηση της μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Real News, ο κ. Μενουδάκος διορίστηκε στο ΣτΕ ως εισηγητής το 1972. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών το 1969 και της σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1971, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris 2 και άσκηση στο Conseil d’Etat. Προήχθη σε πάρεδρο το 1979, σε σύμβουλο το 1991 και στον βαθμό του αντιπροέδρου το 2001. Από το 2003 ήταν πρόεδρος του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ. Διετέλεσε διευθυντής Σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστών από το 1994 έως το 1996, καθώς και γενικός διευθυντής σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστών από το 1996 έως το 1998.

Στη συνέχεια υπηρέτησε ως προϊστάμενος του νομικού γραφείου της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης έως το 2001. Το 2003 έγινε πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης, ενώ διετέλεσε πρόεδρος και μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών από το 1983. Διετέλεσε πρόεδρος του Σωματείου “Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες” κατά την περίοδο 1998-2007, είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου “Επιστημονική Εταιρεία Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας” από το 2008 έως σήμερα και μέλος της επιτροπής σύνταξης της νομικής επιθεώρησης “Νόμος και Φύση”.

Όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν “γλυκό και μειλίχιο άνθρωπο”, που νοιαζόταν για τους δικαστές, ειδικά για τους νεότερους. Η πόρτα του ήταν πάντα ανοιχτή, όχι μόνο για τους δικηγόρους και τους διαδίκους, αλλά και για όποιον ζητούσε να τον δει. Πρόκειται για έναν άριστο νομικό που “ανήκει στο είδος των λειτουργών του κράτους που υπηρέτησε, δεν υπηρετήθηκε στο ελάχιστον”, όπως είπε για αυτόν ο πρόεδρος του Δ΄ τμήματος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος, που κατά πολλούς ίσως να είναι και ο διάδοχός του.