Άγνωστη λέξη για τον Έλληνα ο εθελοντισμός

Πολύ μικρά εμφανίζονται τα ποσοστά του εθελοντισμού στην Ελλάδα, καθώς μόνο το 3% των πολιτών είναι μέλος κάποιας εθελοντικής οργάνωσης, ένα επιπλέον 5% έχει σταθερή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και ένα πρόσθετο 7% συμμετέχει περιστασιακά.

Το υπόλοιπο 85% δεν είχε ποτέ συμμετοχή, ενώ το 34% των πολιτών απαντάει ότι θεωρεί πολύ πιθανό να συμμετάσχει στο μέλλον σε δράσεις για απόρους, για το παιδί, για το περιβάλλον, για ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μετά από πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης, που παρουσίασε το Human Grid, μια πρωτοβουλία του TEDxAthens και αφορά τη συστηματική καταγραφή και δικτύωση των εθελοντικών οργανώσεων και συλλογικών δράσεων αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία κοινωνικής έρευνας qed σε δείγμα 1001 ατόμων.

Το θετικό σημάδι που προκύπτει από τη συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι το 44% των πολιτών που έχουν συμμετάσχει σε εθελοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης, ξεκίνησαν μετά το 2010, δηλαδή μετά την είσοδο της οικονομικής κρίσης στη ζωή μας.. Η αύξηση ήταν 13% το 2010, 7% το 2011, 20% το 2012 και 4% το α’ τρίμηνο του 2013.

Σε ό, τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εθελοντισμού στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση εθελοντικής συμμετοχής παρατηρείται σε παροχή ειδών σε απόρους - ανασφάλιστους, δράσεις για την υγεία απόρων/ανασφάλιστων, ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών, προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δράσεις για το περιβάλλον, τη γειτονιά. Πτωτική πορεία ακολουθούν στις περισσότερες των περιπτώσεων, δράσεις για αστικές παρεμβάσεις, για τέχνη και πολιτισμό.

Στο ερώτημα για το πώς αξιολογούν την έννοια εθελοντισμός, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα, σε ποσοστό 83% την αντιμετωπίζει θετικά, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει με τις δράσεις αλληλεγγύης σε ποσοστό 71%, την αλληλέγγυα οικονομία σε ποσοστό 65% και το αλληλέγγυο εμπόριο σε ποσοστό 60%.