Μοίρασαν δωρεάν τρόφιμα στο Μεταξουργείο

Δωρεάν τρόφιμα στο Μεταξουργείο -και συγκεκριμένα, στην πλατεία Καραϊσκάκη- μοίρασαν το πρωί της Τετάρτης οι πωλητές και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, με αφορμή την 24ωρη απεργία της Τετάρτης, την οποία πραγματοποιούν.

Να σημειωθεί ότι στα σχέδια των πωλητών υπήρξε αλλαγή. Στα αρχικά τους πλάνα ήταν ο διαμοιρασμός τροφίμων στην πλατεία Συντάγματος. Όμως, εκείνοι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη σχετική άδεια από το δήμο και έτσι, τους απαγορεύτηκε να πραγματοποιήσουν εκεί την κινητοποίησή τους.

Η απεργία έχει εξαγγελθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Οι παραγωγοί και πωλητές διαμαρτύρονται για το σχέδιο νόμου που απελευθερώνει το επάγγελμα και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, "αλλάζει τους κανόνες" με την κατάργηση της ισοβιότητας της άδειας πωλητή και την ανανέωση της ισχύος κάθε τρία χρόνια.

Κατόπιν, οι πωλητές πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την πλατεία Συντάγματος και τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.Η Αστυνομία πάντως, έχει τοποθετήσει κλούβες στο ύψος των λουλουδάδικων με αφορμή τη συγκέντρωση περίπου 1.000 διαδηλωτών.

Για "σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης, να αφαιρέσει όλο το τζίρο σταδιακά από τις λαϊκές αγορές και να τον μεταφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο", έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Κώστας Κακαράτζας.

Όπως ανέφερε, "στόχος τους είναι να εκλείψει σταδιακά ο θεσμός των λαϊκών αγορών. Καταργούν τη μεταβίβαση των αδειών στα παιδιά μας. Δεν κρύβουν ότι το επόμενο βήμα είναι η αδειοδότηση νομικών προσώπων, με απλά λόγια, εταιρειών, που θα μπουν στις λαϊκές αγορές με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους πωλητές των λαϊκών αγορών και για τους μικρομεσαίους αγρότες που δραστηριοποιούνται μέσα από τη λαϊκή αγορά, αλλά και για τον καταναλωτή".

Παράλληλα τόνισε πως ακόμη κι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποστείλουν την αγωνιστική σημαία.