Απεργία στις Πανελλαδικές ψήφισαν οι καθηγητές

Με ψήφους εννέα υπέρ και δύο κατά -από την ΕΣΑΚ ΔΕΕ, παράταξη του ΚΚΕ- το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ διαμόρφωσε και ψήφισε το απεργιακό πρόγραμμα, που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Πέμπτη 9 Μαΐου. Παρόλ' αυτά σε δήλωσή του μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία λύση κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. 

Δηλώσεις για το θέμα αναμένεται να κάνει εντός ολίγου ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη.

Πλέον, όπως σημειώνουν κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου, "η επιστράτευση τελικά αποτελεί τη μόνη λύση".

 

Ποιες είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις

 
Συγκεκριμένα, οι απεργιακές κινητοποιήσεις αφορούν 24ωρη απεργία την πρώτη ημέρα των εξετάσεων (17/05) και σε πενθήμερη απεργία από τις 20/05 μέχρι τις 24/05.
 
Συνεπώς, αρμοδίως, όλες οι Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ θα πραγματοποιηθούν στις 14/05, ημέρα Τρίτη και η Γ.Σ. των προέδρων τους, αντίστοιχα, την Τετάρτη 15 Μαΐου. Εφόσον η πρόταση της ΟΛΜΕ συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και ξεκινήσει η απεργία θα ξαναγίνουν Γενικές Συνελεύσεις μέχρι τις 24/05 για παραιτέρω εκτίμηση της κατάστασης και συνέχιση της απεργίας.

Από την άλλη, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι οι Εξετάσεις θα γίνουν στην ώρα τους. Γίνεται φανερό ότι η δαμόκλειος σπάθη της επιστράτευσης κρέμεται απειλητικά επάνω από τα κεφάλια των εκπαιδευτικών.

Από τη στιγμή που οι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να θεωρούν ότι δεν ικανοποιείται κανένα από τα αιτήματά τους και ειδικά αυτό που αποτελεί την "κόκκινη γραμμή" τους, δηλαδή οι υποχρεωτικές μεταθέσεις, που τους μεταβάλλουν σε "περιπλανώμενους φαντάρους", όπως καταγγέλλει η διοίκηση της ΟΛΜΕ, το πιθανότερο είναι να μην... κουνηθούν ρούπι από τη στάση τους.

Ωστόσο, αξίζει να θυμίσουμε ότι η ΟΛΜΕ δεν προέβη σε οριστική εισήγηση την Πέμπτη και αυτό το αποτέλεσμα οριστικοποιήθηκε την Παρασκευή, καθώς η συνεδρίαση της Πέμπτης στιγματίστηκε από έντονο κλίμα αντιπαράθεσης.

Η απόφαση που πάρθηκε εκτιμάται ότι θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις και σίγουρα αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ενδοπαραταξιακή μάχη εντυπώσεων στους κόλπους της ΟΛΜΕ με φόντο το συνέδριο του Ιουνίου, βλέπει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη συνεδρίαση της Παρασκευής, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των συνδικαλιστών ήταν εκ νέου αναπόφευκτες, καθώς το μήνα Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της ΟΛΜΕ και αυτή τη στιγμή οι παρατάξεις είναι πλέον φανερό ότι δρουν υπό τη "σκιά" του, καθώς καθεμία αγωνίζεται τώρα να αυξήσει την επιρροή της στον κλάδο.

Ωστόσο, ακόμη και αν οι συνδικαλιστές προχωρήσουν σε πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις, αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από τις κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών και τη γενική συνέλευση των προέδρων τους στις 15 Μαΐου 2013. Σε αυτές τις συνεδριάσεις όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο κλάδος έχει απορρίψει προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του συνδικαλιστικού τους οργάνου.

Στο συγκεκριμένο σκηνικό έρχονται να προστεθούν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, καθώς το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας τους (ΟΙΕΛΕ), έχει ήδη εκδηλώσει τις προθέσεις τους για απεργιακές κινητοποιήσεις. Άλλωστε, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο για αργότερα την Παρασκευή.