Πιέζει ο εκκλησιαστικός κόσμος για απελευθέρωση των κληρικών

Παραμένει το πυκνό σκοτάδι γύρω από την υπόθεση ομηρίας των δύο επισκόπων, του Μητροπολίτη Χαλεπίου, Παύλου και του Συρορθόδοξου επισκόπου, Γιοχάνα (Ιωάννη) Ιμπραΐμ.

Η υπόθεση έχει πάρει χαρακτηριστικά εξαφάνισης, μιας και το περιστατικό της απαγωγής τους σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, αλλά έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

"Δεν ξέρουμε τι θέλουν. Δε μας έχουν ζητήσει χρήματα, δεν έχουν καν επικοινωνήσει μαζί μας. Περιμένουμε", δήλωσε στην ιστοσελίδα dogma.gr, Μητροπολίτης από το Λίβανο.

Στη Βηρυττό εκτυλίσσονται οι τελευταίες εξελίξεις της υπόθεσης, αναφορικά με το ολοένα και ζωηρότερο αίτημα του εκκλησιαστικού κόσμου για την απελευθέρωση -και εμφάνιση στοιχείων ζωής- των δύο κληρικών.

Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης επισκέφθηκε τον Πατριάρχη των Συρο-Ιακωβιτών προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.
 
Οι δυο Πατριάρχες εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός πως παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, οι Μητροπολίτες δεν έχουν απελευθερωθεί και καλούν την διεθνή κοινότητα να εντείνει τις πιέσεις της ώστε να υπάρξει αίσια έκβαση.

Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης, φέρεται να είναι εμφανώς καταβεβλημένος, αφού για τον ίδιο εκτός από την υπηρεσιακή βαρύτητα της υπόθεσης, υπάρχει και η ανθρώπινη πλευρά της προσπάθειας διάσωσης του αδερφού του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ χαρακτήρισε την απαγωγή των δύο ιερέων ως "μέγα έγκλημα" και υπογράμμισε ότι η ρωσική πλευρά καταβάλλει αδιάκοπες προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο ανώτατων κληρικών.