Το γύρο του κόσμου έκαναν τα επεισόδια στη Μανωλάδα

Τα πρωτοφανή γεγονότα της Μανωλάδας έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω αρκετών δημοσιογραφικών δικτύων.

Πρώτο και καλύτερο, το FOX News ανέφερε τον τραυματισμό των αλλοδαπών εργαζόμενων στις φυτείες φράουλας, φιλοξενώντας εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ στη Δυτική Ελλάδα, Χαράλαμπου Σφέτσου, ο οποίος στο περιθώριο της περιγραφής των γεγονότων δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι μετανάστες παρέμεναν επί έξι μήνες απλήρωτοι.

Η Daily Telegraph, αντίστοιχα, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Αστυνομία συνέλαβε τον ιδιοκτήτη της φυτείας και έναν από τους επιστάτες που προκάλεσε το επεισόδιο. Στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται επίσης λόγος για "πολλές υποθέσεις βιαιότητας εναντίων μεταναστών εργατών στην περιοχή της Μανωλάδας".

Το αποτρόπαιο περιστατικό συγκέντρωσε το μεγάλο ενδιαφέρον των περισσότερων Μέσων της Αυστραλίας, τα οποία φιλοξένησαν ρεπορτάζ για το θέμα,λόγω προφανώς την ελληνικής ομογένειας.

Η Αυστραλιανή Telegraph κάνει συσχετισμό με το ρατσιστικό περιστατικό ξυλοδαρμού 30χρονου Αιγύπτιου μετανάστη, τον οποίο έσυραν από το κεφάλι για απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου δύο Έλληνες. Το θέμα αναπαρήγαγε και η Washington Post, τιτλοφορημένο ως εξής: "Είκοσι τουλάχιστον καλλιεργητές φράουλας, κυρίως από το Μπαγκλαντες πυροβολήθηκαν στην Ελλάδα".

Το αμερικανικό abc κρατά αποστάσεις και χαρακτηρίζει το γεγονός "παρεκτροπή της διαμάχης μεταξύ των επιστατών και των εργαζομένων για θέματα μη πληρωμής". Αντίστοιχα, το bbc περιγράφει τα επεισόδια ως σύγκρουση μεταξύ μεταναστών και εργοδοτών και αφοπλιστικά τονίζει ότι "είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι για το μάζεμα της φράουλας στη Μανωλάδα επιστρατεύονται νοικιασμένοι κακοποιοί".

Να φανταστεί κανείς ότι μόλις την Τετάρτη 17 Απριλίου το πρακτορείο Reuters είχε φιλοξενήσει ρεπορτάζ για τις καλλιέργειες φράουλας στην Καλιφόρνια, οι οποίες έχουν, κατά κύριο λόγο, εργαζόμενους από το Μεξικό, οι οποίοι όμως έχουν ημερήσιο όφελος από 80 μέχρι και 100 δολάρια!