“Στη Δικαιοσύνη υπάρχουν πλέον χίλιοι Πεπόνηδες”

Για “κίνημα των δικαστών” κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, επισημαίνοντας πως οι πρόσφατες πολύ αυστηρές ποινές που επιβλήθηκαν στους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και Άκη Τσοχατζόπουλο δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά σηματοδοτούν μία “εμπεδωμένη στροφή στην αντίληψη της πλειονότητας του δικαστικού κλάδου”.

Ιδιαίτερα τεταμένο φαίνεται μάλιστα να είναι το κλίμα στις τάξεις των δικαστικών, με αφορμή τις φήμες περί αντικατάστασης τον επόμενο μήνα των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη. “Τι νομίζουν ότι θα πετύχουν όσοι επιδιώκουν να φύγει ο Πεπόνης από το οικονομικό έγκλημα; Στη Δικαιοσύνη υπάρχουν πλέον χίλιοι Πεπόνηδες, που θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και δε θα βάλουν στο αρχείο τις μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς που έχουν ανοίξει”, ακούστηκε στους δικαστικούς διαδρόμους τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

“Σε μας έλαχε ο κλήρος να καθαρίσουμε τη χώρα από τη διαφθορά”, είναι η νοοτροπία που κυριαρχεί μεταξύ των εισαγγελέων της νεότερης γενιάς, σύμφωνα με έμπειρο νομικό, νοοτροπία όμως που προσκρούει στους ιεραρχικά ανωτέρους του Σώματος, “που διακατέχονται από έναν ιδιότυπο ριζοσπαστικό συντηρητισμό”, όπως παρατηρεί.

Όσο για το ποιος είναι ο λόγος της “αφύπνισης” των δικαστικών, έμπειρος δικαστικός λειτουργός σχολιάζει πως δεν είναι μόνο οι σκληρές περικοπές που και οι ίδιοι υπέστησαν, αλλά το γεγονός ότι αφουγκράζονται το αίτημα των πολιτών για τερματισμό της ατιμωρησίας που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση της χώρας.

Υπάρχουν πάντως και νομικοί οι οποίοι δε βλέπουν με καλό μάτι τις “άγριες διαθέσεις” των δικαστών, επισημαίνοντας ότι από την απόλυτη επιείκεια του παρελθόντος έχουν περάσει στην απόλυτη αυστηρότητα, που δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν εφαρμόζονται σωστά οι νόμοι.