Δωρεάν κηπευτικά από την Ιεράπετρα μοιράστηκαν στον Πειραιά

Πάνω από είκοσι τόνοι κηπευτικών έφτασαν το πρωί της Τετάρτης από την Ιεράπετρα στην Αθήνα για να μοιραστούν δωρεάν σε κοινωνικά παντοπωλεία της Αττικής.
 
Τα κηπευτικά μοιράστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά έπειτα από συνεννόηση που έχει γίνει με κοινωνικά παντοπωλεία δήμων της Αττικής.
 
Την αποστολή αλληλεγγύης οργανώνουν ο δήμος Ιεράπετρας, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής, τα δημοπρατήρια, οι έμποροι, ομάδες παραγωγών και μεμονωμένοι παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας.
 
Σύμφωνα με τους οργανωτές, "η κίνηση αυτή, σηματοδοτεί ένα διπλό μήνυμα: αφενός, καταγράφει την αντίληψη κοινωνικής αλληλεγγύης της Ιεράπετρας σε μια περίοδο κρίσης, αφετέρου το αίτημα να στηριχθεί η περιοχή για να συνεχίσει να παράγει".

Η παράδοση 20 τόνων πρώιμων κηπευτικών στο λιμάνι του Πειραιά, σε περισσότερα από 15 Κοινωνικά Παντοπωλεία δήμων της Αττικής, που πρόσφεραν δωρεάν ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής, τα δημοπρατήρια, οι έμποροι, ομάδες παραγωγών και μεμονωμένοι παραγωγοί κηπευτικών της Ιεράπετρας, σε μια αποστολή που οργανώθηκε από τον δήμο Ιεράπετρας και τους παραγωγικούς φορείς του αγροτικού κόσμου της περιοχής ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:00 της Τετάρτης.

Στην παράδοση παραβρέθηκαν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από δήμους της Αττικής που ευχαρίστησαν τον δήμο Ιεράπετρας και τους παραγωγούς για την σημαντική αυτή προσφορά που θα βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας.

Σε δηλώσεις τους, τόσο ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης όσο και τα μέλη της αποστολής, τόνισαν πως η Ιεράπετρα παράγει και εξάγει κηπευτικά, προσφέρει εθνικό εισόδημα, αφού κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έρχονται στη χώρα από τις εξαγωγές.

"Είμαστε η αιχμή του δόρατος για τις αγροτικές εξαγωγές. Ζητάμε να αξιοποιήσει το κράτος τις αγροτικές εξαγωγές στην προσπάθεια για ανάκαμψη", επισήμανε ο δήμαρχος.

Εξάλλου, επανέλαβαν ότι κίνηση αυτή, σηματοδοτεί ένα διπλό μήνυμα: αφενός, καταγράφει την αντίληψη κοινωνικής αλληλεγγύης της Ιεράπετρας σε μια περίοδο κρίσης, αφετέρου, το αίτημα να στηριχθεί η περιοχή για να συνεχίσει να παράγει.

Περιγράφοντας τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας οι φορείς τόνισαν πως δεν μπορεί να μην λειτουργήσει το νοσοκομείο της πόλης, δεν μπορεί για ένα παράβολο 2 ευρώ να χρειάζεται ο Γεραπετρίτης 30 ευρώ βενζίνη και ένα μεροκάματο, δεν μπορεί να έχουμε τους περισσότερους αλλοδαπούς στην Κρήτη -πάνω από 10.000- και να έχει φύγει το γραφείο αλλοδαπών.

"Δεν μπορεί να έχουμε στο ΤΕΙ ένα εργαστήριο για τον έλεγχο των τροφίμων που παράγουμε και να μας παίρνουν το ΤΕΙ. Έχουν κλείσει ακόμα και τα ταμεία ΔΕΗ και ΟΤΕ για μεγάλους λογαριασμούς οργανισμών και πρέπει να πάμε στον Άγιο Νικόλαο. Δεν έχουν λογική όλα αυτά. Οι οριζόντιες περικοπές δεν είναι εξορθολογισμός. Είναι παραλογισμός", ανέφεραν.

Οι πολίτες, οι φορείς και ο δήμος ζητούν να λειτουργούν οι τέσσερις βασικές κλινικές του νοσοκομείου και να έχει χρήματα και αυτονομία στη λειτουργία του, να παραμείνει το τμήμα του ΤΕΙ στην πόλη καθώς και να επιστρέψουν οι υπηρεσίες, για να μείνουν οι παραγωγοί και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις στον τόπο.