Στυλιανίδης: Θα αποφύγουμε τις απολύσεις υπεράριθμων υπαλλήλων

Την αποφυγή απολύσεων υπεράριθμων υπαλλήλων και φρένο στις προσλήψεις," εκεί που τα κενά θα μπορούσαν να καλυφθούν από εν ενεργεία υπαλλήλους που έχουν την ειδίκευση και τη συνάφεια του αντικειμένου" αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, μετά από συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για πολιτική κινητικότητας στο δημόσιο με στόχο την αξιοποίηση των κατάλληλων προσώπων στις κατάλληλες θέσεις με στόχο τη μείωση των δαπανών.

Σε ό,τι αφορά στην αυτοδιοίκηση ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο, τους δήμους, τις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις για να αξιοποιηθούν απόλυτα οι υπάλληλοι που βρίσκονται στην αυτοδιοικητική μηχανή.

Για τις εκλογές στους ΟΤΑ, ο υπουργός επισήμανε ότι για την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο, ωστόσο η πρόταση για αναβολή των εκλογών προέρχεται από την ΕΝΠΕ και από σημαντική ομάδα δημάρχων της ΚΕΔΕ και θα πρέπει να συζητηθεί.

Με αφορμή, άλλωστε, τις επισημάνσεις του επικεφαλής της ομάδας δράσης Χόρστ Ράιχενμπαχ ότι η μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” δεν έχει ολοκληρωθεί, επισήμανε: “ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Δίνουμε στους ΟΤΑ αυτά που έχουμε. Αυτά που έχουμε είναι περιορισμένα, άρα το στοίχημα είναι πώς θα τα αξιοποιήσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται”.

“Όσον αφορά τέτοιου είδους διορθωτικές ή συμπληρωματικές κινήσεις του Καλλικράτη, αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει. Η πιο θεμελιώδης κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση είναι η θέσπιση του παρατηρητηρίου για την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και η λειτουργία του κόμβου διαλειτουργικότητας που παρακολουθεί κάθε μήνα τη σωστή εφαρμογή των προϋπολογισμών των 13 περιφερειών και των 325 δήμων της χώρας που πρέπει να υπακούν πια σε κανόνες συνέπειας για να μπορούν να χρηματοδοτούνται από το κράτος”.

Ανεφερόμενος στην επίσκεψή του στην Περιφέρεια ήταν η αυστηροποίηση και πραγματική δικαιοσύνη όσον αφορά τη διαφανή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης και η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.