New York Times: “Αυτογκόλ” ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης

Τις επιπτώσεις της υπερβολικής αύξησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης καταγράφει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα New York Times, παρουσιάζοντας μαρτυρίες Ελλήνων που δεν έχουν να πληρώσουν για πετρέλαιο και καταφεύγουν σε άλλες μορφές θέρμανσης, κυρίως στα τζάκια.

“Το φθινόπωρο η ελληνική κυβέρνηση αύξησε τους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 450%”, αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας ότι με την αύξηση αυτή η κυβέρνηση ήλπιζε όχι μόνο να αυξήσει τα έσοδα, αλλά και να καταπολεμήσει τη λαθρεμπορία καυσίμων. “Όμως η προσπάθεια αυτή, που πολλοί Έλληνες απορρίπτουν σαν βίαια ηλιθιότητα, φαίνεται πως έχει γυρίσει μπούμερανγκ με περισσότερους από έναν τρόπους”, σχολιάζει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι αντί να κερδίζει χρήματα, η κυβέρνηση χάνει χρήματα, καθώς οι Έλληνες απλά δεν αγοράζουν πετρέλαιο.

“Έτσι, ενώ η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 63 εκατ. δολάρια από το νέο φόρο, φαίνεται πως έχει χάσει πολλά περισσότερα”, υπογραμμίζει το άρθρο, επισημαίνοντας πως πολλοί Έλληνες υποφέρουν από το κρύο και γι' αυτό επιστρέφουν στην καύση ξύλων, η οποία όμως προκαλεί σοβαρή φθορά στο περιβάλλον.

“Κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί ο νέος φόρος, καθώς δεν έχει τελειώσει ακόμα ο χειμώνας”, αναφέρει το άρθρο, και παραθέτει δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, που τονίζει ότι το περιβάλλον είναι πολύ σύνθετο και δεν είναι εύκολο να απομονωθεί ένας φόρος και να προσδιοριστεί ακριβώς η επίδραση που έχει, ενώ δηλώνει ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο φόρος βοήθησε στη μείωση του λαθρεμπορίου.