Σε λειτουργία και πάλι το Μετρό

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, για την απόφαση των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς να επιστρέψουν στην εργασία τους, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα, παρά μόνο η εφαρμογή του νέου μισθολογίου χωρίς εξαιρέσεις.

“Η κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αφήσει τη χώρα να εκτροχιαστεί και να πάνε χαμένες οι θυσίες, και επομένως η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα, παρά να εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο χωρίς εξαιρέσεις”, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Κατόπιν, δήλωσε ικανοποιημένος “που οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ έβαλαν πάλι μπροστά τα μέσα σταθερής τροχιάς”, και επεσήμανε ότι ακόμα πιο ικανοποιημένοι θα είναι οι επιβάτες, ενώ ξεκαθάρισε: “Ο δρόμος έχει σίγουρα δυσκολίες, αλλά μόνο αν μείνουμε σε αυτήν την πορεία, κυβέρνηση και πολίτες, μπορούμε να τα καταφέρουμε”.

Ικανοποίηση Βενιζέλου

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι ο τερματισμός της ταλαιπωρίας των πολιτών επιτρέπει να λειτουργήσει ο διάλογος.

“Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία του μετρό. Ο τερματισμός της ταλαιπωρίας των πολιτών επιτρέπει να λειτουργήσει ο διάλογος και, χωρίς να θιγούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και το ενιαίο μισθολόγιο, να γίνουν οι πολύ συγκεκριμένες διορθώσεις που έχει εξαρχής προτείνει με τροπολογία του το ΠΑΣΟΚ”, αναφέρει το γραφείο Τύπου του κόμματος σε σχόλιό του.

"Προχωρά με αυταρχισμό η κυβέρνηση"

Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιστράτευση "σηματοδοτεί την επιλογή της να προχωρά με αυταρχισμό σε μια πολιτική συγκρούσεων με κοινωνικές ομάδες που έχουν δίκαια αιτήματα", και ξεκαθάρισε ότι "το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι η κλιμάκωση της έντασης και της κοινωνικής σύγκρουσης".

Προσφυγή των εργαζομένων στο ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αποφάσεων του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης για την επιστράτευση του προσωπικού του μετρό, καθώς και την επίταξη της χρήσης των ακινήτων και κινητών της "Αττικό Μετρό Α.Ε." και της "ΣΤΑΣΥ Α.Ε." που είναι απαραίτητα για "την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου", προσέφυγε το σωματείο εργαζομένων στο μετρό.

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (παλαιότερες αποφάσεις) η επίταξη υπηρεσιών μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον, όπως είναι οι θεομηνίες ή η αντιμετώπιση «ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Όμως, στην προκειμένη περίπτωση για την επίταξη του προσωπικού του Μετρό δεν συντρέχουν οι συνθήκες αυτές (Θεομηνία, κ.λπ.). Κατά συνέπεια οι κυβερνητικές αποφάσεις για την επίταξη του επίμαχου προσωπικού είναι αντισυνταγματικές.