Αθώοι δήλωσαν οι Λεμούσιας και Ζορπίδης για την υπεξαίρεση

Αθώοι δήλωσαν στις απολογίες τους οι δύο κατηγορούμενοι της δίκης της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Λεμούσιας και Μιχάλης Ζορπίδης.

"Δεν έχω καμία σχέση με το κατηγορητήριο. Έχω δολοφονηθεί εκατό χιλιάδες φορές. Υφίσταμαι αυτήν την ταπείνωση και εξαθλίωση. Έχασα τη ζωή μου. Η αλήθεια είναι μόνο μία, δεν υπάρχουν αλήθειες με δόσεις. Αν γνώριζα κάτι, θα τον είχα ξηλώσει με τα ίδια μου τα χέρια", δήλωσε ο κ. Λεμούσιας, αναφερόμενος στον Παναγιώτη Σαξώνη, αναφορικά με την "τρύπα" 51,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου, στον οποίο ασκούσε τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα.

Μιχάλης Λεμούσιας: Στρέφει τις ευθύνες προς τον Παναγιώτη Σαξώνη

Κατόπιν, υπέδειξε τον Παναγιώτη Σαξώνη, ως μοναδικό υπεύθυνο του σκανδάλου. Ο κ. Λεμούσιας εξέφρασε την άποψη ότι ο πρώην ταμίας έκλεβε και πριν το 1999, όταν ανέλαβε ο ίδιος αρμοδιότητες γενικού γραμματέα στο δήμο. "Από θύτης παρουσιάζεται ως θύμα", συμπλήρωσε, αποδίδοντας τους ισχυρισμούς του συγκατηγορουμένου του στην προσπάθειά του "να πάρει ελαφρυντικό, για να χαρεί τα πλούτη του".

Για τον πρώην δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, τόνισε ότι τον έβλεπε ως ίνδαλμα τα χρόνια που εκείνος ήταν αθλητής του στίβου.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του στα δημοτικά δρώμενα σχολίασε: "Τίμησα το δημόσιο βίο της πόλης. Αλάθητος δεν είναι κανείς. Αμαρτήματα έχω κάνει, εγκλήματα όμως όχι".

Ο Μ. Λεμούσιας άφησε αιχμές εναντίον της οικονομικής επιθεωρήτριας που συνέταξε το πόρισμα των 51,4 εκατ., ευρώ, της υπεξαίρεσης, λέγοντας ότι διέπραξε χιλιάδες λάθη, ενώ παρατήρησε ότι "η συμπεριφορά της ήταν πολύ περίεργη".

Ο κ. Λεμούσιας διεκδικεί, για να φτάσει στην αθώωσή του, το άνοιγμα του λογαριασμού της δημοτικής παράταξης "Αναγέννηση", τον οποίο διατηρούσε από κοινού με τον Β. Παπαγεωργόπουλο, ώστε να αποδειχθεί η αλήθεια και η διαφάνεια των κινήσεων. Προκαταβολικά αποκάλυψε ότι στο λογαριασμό εισέρρευσαν 310.000 ευρώ από μέλη και υποστηρικτές της παράταξης, τα οποία επενδύθηκαν στο Χρηματιστήριο.

Αθώος δήλωσε και ο Μιχάλης Ζορπίδης

Νωρίτερα, απολογήθηκε ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών που του αποδίδονται.

"Οι διευθυντές, οι υπάλληλοι, το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι ορκωτοί λογιστές ήταν οι ασφαλιστικές μου δικλίδες", είπε, ενώ αναφερόμενος στον Παναγιώτη Σαξώνη τόνισε ότι βρήκε ένα κενό, το οποίο εκμεταλλεύτηκε για να πάρει τόσα χρήματα.

O Μ. Ζορπίδης υπερασπίστηκε το έργο του στην Αντιδημαρχία Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι εκτελούσε με συνείδηση τα καθήκοντά του, ενώ σημείωσε ότι αποχώρησε από το δήμο, διότι, σύμφωνα με όσα είπε στην απολογία του, διαφώνησε με τον Β. Παπαγεωργόπουλο σχετικά με την πολιτική επιβολής προστίμων στους κατόχους περιπτέρων.