Σε απεργία διαρκείας οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία

Απεργία διαρκείας ξεκινούν από την Τρίτη οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας, μετά από ανακοίνωση από τη διοίκηση ότι αν το δημόσιο δεν πληρώσει τις οφειλές του για την κατασκευή τριών πολεμικών πλοίων, θα κλείσουν οριστικά.

Παράλληλα, με οριστικό λουκέτο κινδυνεύουν και τα ναυπηγεία Νεωρίου στη Σύρο, σύμφωνα με την διοίκηση. Οι εργαζόμενοι που παραμένουν έναν χρόνο απλήρωτοι, προγραμματίζουν για τις 07.00 της Τρίτης διαμαρτυρία στα διόδια της Ελευσίνας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκλεισμού τους.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, η τελευταία πληρωμή του Δημοσίου προς το ναυπηγείο της Ελευσίνας έπρεπε να είχε γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου του 2012. Το δημόσιο όμως αποφάσισε εκείνη την ημέρα να προσφύγει στο νομικό συμβούλιο του κράτους προκειμένου να κριθεί η νομιμότητα της τρέχουσας πληρωμής.

Διοίκηση και εργαζόμενοι αναμένουν την απόφαση του νομικού συμβουλίου του κράτους για τις οφειλές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ. Εξαιτίας της αναμονής αυτής πολλές επισκευές ακόμη και κατασκευές εμπορικών πλοίων έχουν ανασταλεί. Σε αυτό το κλίμα ακόμα και η μοναδική πλέον - εν ενεργεία - πλωτή δεξαμενή για πλοία άνω των 100.000 τόνων δεν μπορεί να επισκευαστεί προκειμένου να προχωρήσουν νέες παραγγελίες και επισκευές στο εμπορικό κομμάτι των ναυπηγείων.