Μέριμνα για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών

Στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα ειδοποίησης για το ξέσπασμα μιας φωτιάς αλλά για το ποιος θα πάει και πού. Αυτό εξήγησε ο καθηγητής Ι. Μπακούρος, στο συνέδριο για την έγκαιρη ανίχνευση και την αποτελεσματική διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.

Η Ευρωπαϊκή Παρακολούθηση Δασικών Πυρκαγιών με χρήση Πληροφοριακών Συστημάτων (EFFMIS - European Forest Fire Monitoring using Information Systems) αποτελεί έργο που βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου του 2010, με εταίρο το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στόχος του είναι να δημιουργήσει τις υποδομές της τάχιστης ανίχνευσης των πυρκαγιών, αλλά και να θέσει τις βάσεις ώστε να αντιμετωπίζονται με πρόγραμμα, με επιμέλεια και συστηματικά.

Άλλωστε, σύμφωνα με τους μετέχοντες στο συνέδριο, η έλλειψη συντονισμού των δράσεων στο ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς αποτελεί την "αχίλλειο πτέρνα" της χώρας μας .

Κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, υπεγράφησαν και τα επιχειρησιακά σχέδια δράσης αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών των εταίρων, τα οποία συντάχθηκαν με βάση τις ξεχωριστές ανάγκες της κάθε χώρας. "Μιλάμε για 9 επιχειρησιακά σχέδια για Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία, Πολωνία, Σλοβενία, Λιθουανία και Βουλγαρία τα οποία προτείνονται προς υιοθέτηση στους κρατικούς φορείς" κατέληξε ο κ. Μπακούρος.