Το λείψανο της Αγίας Ελένης για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Θα βγει εκτός Βενετίας, όπου φυλάσσεται από το το 1211 μ.Χ. και θα μεταφερθεί στην Αθήνα την Κυριακή 14 Μαΐου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων του έργου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης θα έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Μάιο και θα τεθεί για προσκύνημα στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας, στον ομώνυμο δήμο της Αττικής. 

Το σκήνωμα θα βγει εκτός Βενετίας - όπου φυλάσσεται από το το 1211 μ.Χ. στην εκκλησία Sant'Elena - και θα μεταφερθεί στην Αθήνα την Κυριακή 14 Μαΐου, μαζί με τμήμα του Τιμίου Ξύλου με τα Αχραντα Πάθη του Χριστού και θα εκτεθούν σε προσκύνημα μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Η υποδοχή θα γίνει μπροστά από το Δημαρχείο Αιγάλεω από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Το αρχικό βενετσιάνικο ένδυμα στα χρώματα της ώχρας που ντύνει το ιερό λείψανο, σύμφωνα με την η παράδοση των Δυτικών. Στην Ελλάδα, θα εμφανιστεί με ένα επιβλητικό πορφυρό βυζαντινό ένδυμα, προσφορά της Αποστολικής Διακονίας.

Η ανταπόκριση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο σχετικό αίτημα της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, «δείχνει την πολύ καλή σχέση των δύο Εκκλησιών, σε επίπεδο πολιτιστικής συνεργασίας», ανέφερε στο «Εθνος» ο γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος.

Η Αγία Ελένη, που διακρίθηκε για το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο, συνδέεται με την εύρεση του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα και ο ελληνικός λαός έχει συνδέσει πλήθος παραδόσεων μαζί της, στη Μικρά Ασία, την Κύπρο, τη Ρόδο, την Κάλυμνο, την Τήλο, στο Καστελόριζο, στη Νάξο, την Πάρο.

Η παράδοση αναφέρει ότι όταν η Αγία Ελένη είχε φτάσει στα Ιεροσόλυμα, δεν ήξερε πού να σκάψει για να βρει τον Σταυρό. Καθώς βάδιζε προβληματισμένη, μύρισε ένα υπέροχο άρωμα. Ψάχνοντας να δει από πού προέρχεται η εξαίσια ευωδία, εντόπισε ένα μέρος όπου ήταν γεμάτο από πράσινους θάμνους. Τότε κατάλαβε ότι έπρεπε να σκάψει σ' αυτό το σημείο και εκεί βρήκε τον Σταυρό του Χριστού. Από τότε το ταπεινό αυτό φυτό ονομάστηκε «βασιλικός», επειδή φύτρωσε στο σημείο που σταυρώθηκε ο Βασιλεύς του κόσμου και επειδή οδήγησε τη βασίλισσα Αγία Ελένη να βρει το αιώνιο τρόπαιο των χριστιανών, τον Τίμιο Σταυρό.

Η προστάτιδα των χριστιανών Αγία Ελένη κοιμήθηκε το 328 μ.Χ. στη Ρώμη, σε ηλικία 80 ετών.