Πώς θα διαθέσει γη στους ενδιαφερόμενους η Εκκλησία

Σε επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται η Εκκλησία για την υλοποίηση της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να διαθέσει τα κτήματα της Εκκλησίας σε πολίτες που θέλουν να τα καλλιεργήσουν. Εναλλακτικά, όσοι παραλάβουν κτήματα της εκκλησιαστικής περιουσίας μπορούν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία.

Ειδικότερα, στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε: Η Εκκλησία "στήριξε και θα στηρίζει πνευματικά και έμπρακτα την προσπάθεια του λαού μας γιά νέα αρχή καί θά σταθεί αρωγός όπου μπορεί νά ενισχύσει τόν λαό μας. Είναι καιρός να αρθούν τα εμπόδια, ώστε αυτή η λίγη περιουσία πού απέμεινε στήν εκκλησία να της επιτραπεί να την αξιοποιήσει προς όφελος του λαού μας. Όποιος επιθυμεί νά εργαστεί στην ελληνική γη, συμβάλλοντας στη διατροφική επάρκεια της χώρας και στην ανάπτυξη σύγχρονων εξαγώγιμων προϊόντων καλλιέργειας και βοσκής, ας γνωρίζει ότι, όση λίγη γη ανήκει ακόμα στην εκκλησία, θα είναι στη διάθεσή του".

Η Εκκλησία διαθέτει διάσπαρτα χιλιάδες στρέμματα γης, ωστόσο δεν έχει δεδομένα για το ποιοι θα μπορούσαν να τα καλλιεργήσουν και με ποια κριτήρια. Για το λόγο αυτό, η Εκκλησία βρίσκεται σε συντονισμό με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι εκτάσεις αναμένεται να παραχωρηθούν κατά προτεραιότητα, βάσει κοινωνικών κριτηρίων, τα οποία, βέβαια, δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Εκκλησία δεν θα παραχωρήσει τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά δεν θα ζητά αντίτιμο από εκείνους που εκμεταλλεύονται τα κτήματά της.