Και οι Έλληνες της Αιγύπτου γιόρτασαν την επέτειο του ΟΧΙ

Σε κλίμα κατάνυξης η δοξολογία για τη μεγάλη επέτειο του Έθνους στον κοινοτικό μεγαλόπρεπο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Στο Κάιρο, στον κοινοτικό μεγαλόπρεπο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώπιον όλης της παροικίας, ο Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης έδωσε το στίγμα της ημέρας, αμέσως μετά την ανάγνωση του μηνύματος του υφυπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη. «Αυτή τη στιγμή, οι πατρίδες μας, η Ελλάδα και η Αίγυπτος περνάνε πολύ δύσκολες στιγμές. Αυτές τις δύσκολες, όμως, στιγμές - όπως αποδείχτηκε - άμα είμαστε ενωμένοι και δυνατοί, μπορούμε με αγώνα, όπως κάνανε οι πρόγονοί μας, περνώντας πολλά χρόνια για να αποκτήσουν την ελευθερία τους, να πολεμήσουμε και εμείς, όχι με όπλα, αλλά με τις δυνάμεις τις οποίες έχουμε, ενάντια στον εξτρεμισμό και τον φονταμενταλισμό, και θα βγούμε και εμείς νικηφόροι, όπως βγήκαμε το 1940».

Τη δοξολογία για τη μεγάλη επέτειο του Έθνους τέλεσε ο μητροπολίτης Πηλουσίου και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου κ. Νήφωνας. Ακολούθησε η προσκοπική και η μαθητική παρέλαση, με τους χτύπους των προσκοπικών τυμπάνων να ηχούν σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλεως, αντηχώντας στις καρδιές όλων των Αιγυπτιωτών.

Αλλά ακόμη πιο ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν όλοι οι μαθητές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής, οι πρόσκοποι και όλος ο κόσμος έψαλλαν τον ελληνικό και τον αιγυπτιακό ύμνο, κάτω ακριβώς από τις μαρμάρινες πλάκες του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου που καταγράφουν όσους Έλληνες μαρτύρησαν στην Αίγυπτο κατά τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής σε χαιρετισμό του ανέφερε πως «στο Κάιρο, για άλλη μία φορά, η Εκκλησία, οι διπλωματικές και παροικιακές αρχές και προπάντων η νεολαία μας δίνουμε ένα "παρών" ότι υπάρχουμε και ότι θα υπάρχουμε για πολύ ακόμα» και σημείωσε πως «παρουσία των γονέων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και όλης της παροικίας είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, το οποίο - όπως είπε και ο Έλληνας πρέσβης - είναι απόλυτα αναγκαίο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Αίγυπτο». Επίσης, τόνισε με σημασία ότι η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου έχει ειδικά για τους Αιγυπτιώτες ένα ιδιαίτερο βάρος, «διότι ένα κομμάτι από αυτούς τους αγώνες διαδραματίστηκαν σε αυτόν το χώρο, στα χώματα όπου ζούμε εμείς σήμερα, στη χώρα του Νείλου, όπου οι Έλληνες επιστρατεύθηκαν, μαζί με όσους είχαν έρθει από την Ελλάδα, για να δώσουν το αίμα τους για την πατρίδα».

«Είναι στιγμές συνδεδεμένες με την ιστορία των πατεράδων και παππούδων μας. Έτσι, το καλύτερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε, είναι να δώσουμε και εμείς μια υπόσχεση συνέχειας, ότι όσο μικροί και να είναι οι αριθμοί μας, εμείς θα συνεχίσουμε αυτό που παραλάβαμε» σημείωσε καταληκτικά ο Χρήστος Καβαλής.

Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τους μαθητές της Αχιλλοπουλείου Σχολής και της Αμπετείου Σχολής.

Το «παρών», μεταξύ πολλών άλλων, έδωσαν ο ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδας στο Κάιρο πλοίαρχος ΠΝ Βασίλειος Τσούκας, ο γενικός σύμβουλος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο Αθανάσιος Μακρανδρέου, η συντονίστρια εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής Δρ Μαριέτα Κουμαριανού, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων Νικόλας Βαδής, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Νικόλας Πολίτης, η γενική γραμματέας της ΕΚΚ Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο βοηθός Περιφερειακού Εφόρου Αποδήμων Προσκόπων Αλέξανδρος Καζαμίας, ο διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής Χαράλαμπος Κουγεμήτρος, η διευθύντρια της Αμπετείου Σχολής Βασιλική Πετροπούλου, ο σύμβουλος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας Χρήστος Αποστολόπουλος και εκπρόσωποι όλων των παροικιακών σωματείων Καΐρου.