Στον κατάλογο της UNESCO ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων

Ένας από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους της βόρειας Ελλάδας αποτελεί πλέον Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα αποτελεί η σημερινή έγκριση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της εγγραφής του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ, στο πλαίσιο της 40ής Συνόδου της, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Φίλιπποι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους της βόρειας Ελλάδας, με πλήθος μνημείων, τα οποία συνδέονται με τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια. Η στρατηγική θέση της πόλης, που διέκρινε ο Φίλιππος Β', αναβαθμίζεται με την «Εγνατία Οδό». Μετά τη δραματική μάχη το 42 πΧ, που καθόρισε την πολιτική ιστορία του ρωμαϊκού κράτους, ζει μία περίοδο ακμής ως ρωμαϊκή αποικία (Colonia Augusta Julia Philippensis). Σε αυτό το ζωηρό αστικό κέντρο ήρθε ο Απόστολος Παύλος και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος το 49-50 μΧ, γεγονός που έμελλε να αλλάξει τόσο τη φυσιογνωμία της πόλης, όσο και της ηπείρου. Με την αναγνώριση του χριστιανισμού και την καθιέρωσή του ως επίσημης θρησκείας του κράτους στην πόλη, ιδρύθηκαν επιβλητικοί χριστιανικοί ναοί, ένα πανόραμα παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού, «η κατάρτιση του φακέλου της υποψηφιότητας του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων, που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2015, υπήρξε αποτέλεσμα μίας συντονισμένης και συστηματικής προσπάθειας των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ειδικά της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, ενώ σημαντική ήταν, επίσης, η αρωγή του πρώην Δήμου Φιλίππων και του νυν Δήμου Καβάλας, που εκφράζουν την ένθερμη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η Εξέχουσα Οικουμενική Αξία της πόλης των Φιλίππων τεκμηριώνεται, τόσο βάσει της αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της, όσο και λόγω της παρουσίας του Αποστόλου Παύλου, η οποία σηματοδότησε τις απαρχές του Χριστιανισμού στην Ευρώπη.

Μετά την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων, ο Κατάλογος Παγκόσμιας Κληρονομιάς αριθμεί, πλέον, 18 εγγραφές από την Ελλάδα.

«Η σημαντική αυτή επιτυχία, ένας ακόμη σταθμός στο πολυσχιδές έργο του ΥΠΠΟΑ και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έρχεται να τονίσει το εύρος και τις δυνατότητες της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας για περαιτέρω προβολή και ανάδειξη, αλλά και τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που δημιουργεί», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Πανηγυρικό κλίμα στην Κωνσταντινούπολη

Εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων από το πολυπληθές ακροατήριο της Συνόδου της UNESCO, η ελληνική αποστολή αποτελεούμενη από στελέχη του δήμου Καβάλας και του υπουργείου Πολιτισμού, με επικεφαλής τον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Σέκερη, πανηγύρισε την απόφαση των μελών της Συνόδου, δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα ακόμα ελληνικό μνημείο να τύχει της διεθνούς αναγνώρισης και προβολής, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ιστορική σπουδαιότητά του.

Ο κ. Σέκερης, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ευχαρίστησε τα μέλη της Συνόδου για την ομόφωνη απόφαση, υπογραμμίζοντας τη σημασία του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, και τονίζοντας τη σημαντική δουλειά που έγινε από όλους τους φορείς στο υπουργείο Πολιτισμού, τον δήμο Καβάλας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κάλεσε τα μέλη της Συνόδου στην αυριανή δεξίωση που θα παραθέσει στο συνεδριακό κέντρο της Κωνσταντινούπολης ο δήμος Καβάλας και η Περιφέρεια Α.Μ.Θ., όπου θα προβληθεί συνολικότερα η Καβάλα και οι ομορφιές της. Επίσης, τους προσκάλεσε στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας στο Σισμανόγελιο Μέγαρο με θέμα: «ΦΙΛΙΠΠΟΙ – Ένας αιώνας ανασκαφικής έρευνας», που θα γίνουν το βράδυ της Δευτέρας.

Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, έκανε λόγο στις δηλώσεις της για μια μεγάλη στιγμή για όλους τους Έλληνες, σημειώνοντας ότι η φημισμένη αρχαία πόλη των Φιλίππων με την πλούσια ιστορική διαδρομή και τους μεγάλου σταθμούς στην παγκόσμια ιστορία, παίρνει τη θέση που της αξίζει.

Ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ., Γιώργος Παυλίδης, υπογράμμισε ότι όλοι οι κάτοικοι της Περιφέρειας πρέπει να νιώθουν περήφανοι που ανήκουν σε μια περιοχή μεγάλης ιστορικής σημασίας και αξίας.

Πρέπει να τονιστεί, ότι σε σύγκριση με όλες τις άλλες υποψηφιότητες που συζητήθηκαν στη Σύνοδο, η επίσημη ελληνική υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων ήταν η μοναδική που πέρασε χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως παρατήρηση ή ένσταση, για διόρθωση ή βελτίωση στο φάκελο υποψηφιότητας. Εκείνο πάντως, που βάρυνε σύμφωνα με τα στελέχη της ICOMOS που αποτελούν τον τεχνικό σύμβουλο της UNESCO, είναι το γεγονός ότι η ένταξη των Φιλίππων αποτελούσε από ετών μια κοινή συλλογική προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας της Καβάλας και των τοπικών φορέων - γεγονός που βάρυνε πολύ, ώστε η τελική έκθεση να είναι ιδιαίτερη θετική για τη υποψηφιότητα.