Στο πειθαρχικό η εισαγγελέας Τσατάνη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου

«Η συμπεριφορά της θίγει το κύρος της Δικαιοσύνης».

Στο πειθαρχικό Συμβούλιο θα κληθεί η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, μετά την άσκηση πειθαρχικής αγωγής σε βάρος της από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τους χειρισμούς της στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου από την εισαγγελέα Εφετών Τσατάνη είχε προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου να διατάσσει πειθαρχική έρευνα σε βάρος της εισαγγελικής λειτουργού, μετά από ενστάσεις που προέβαλαν οι κυπριακές αρχές για τους χειρισμούς της, και εκείνη να απαντά με αναφορά στην οποία καταγγέλλει παρεμβάσεις στο έργο της από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο.

Η εισαγγελέας Τσατάνη αντέδρασε όταν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ανέλαβε την διενέργεια της έρευνας, με αποτέλεσμα να ανατεθεί στην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ασπασία Καρέλου, η οποία συνέταξε, τελικά, πόρισμα παραπομπής της εισαγγελικής λειτουργού το οποίο επικυρώθηκε και από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Έτσι, η κ. Θάνου άσκησε σε βάρος της κ. Τσατάνη πειθαρχική αγωγή για δύο παραπτώματα, κρίνοντας ότι η «συμπεριφορά της εισαγγελέως εφετών δεν συνάδει με την ιδιότητα της και θίγει το κύρος της Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις μαρτυρικές καταθέσεις και το υλικό της πειθαρχικής έρευνας η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κατέληξαν στην άποψη ότι:

-Η κ. Τσατάνη αφαίρεσε τη δικογραφία Βγενόπουλου από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ η τελευταία είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα διερεύνησης της υπόθεσης της Λαϊκής Τράπεζας.

- Η κ. Τσατάνη αρχειοθέτησε την υπόθεση μαζί με το σκέλος που αφορούσε στη δωροδοκία Κύπριου στελέχους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου από στέλεχος της Marfin, παρότι η εισαγγελέας φέρεται να είχε συμφωνήσει, σε συνάντηση με Κυπρίους συναδέλφους της, ότι θα ανέμενε πριν από οποιαδήποτε ενέργεια της το σχετικό πόρισμα των κυπριακών αρχών.

Τον τελευταίο λόγο έχει το Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο θα κρίνει εάν τελέστηκαν από την κ. Τσατάνη τα δυο παραπτώματα. Στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι έχουν τελεστεί, οι ποινές που προβλέπονται για την κ. Τσατάνη είναι από απλή επίπληξη έως 3μηνη παύση από τα καθήκοντά της.