Μάγδα Φύσσα προς Τσίπρα και Παυλόπουλο: Γιατί καθυστερεί η δίκη της ΧΑ;

«Μου οφείλουν μια απάντηση. Κυκλοφορώ στον ίδιο δρόμο με το δολοφόνο του Παύλου».

«Ζητώ ως μητέρα και πολίτης αυτής της χώρας , όποιος αρμόδιος υπάρχει, και αυτοί είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, να μου απαντήσουν γιατί δεν προχωράει η δίκη της Χρυσής Αυγής». Τα λόγια αυτά ανήκουν στην μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, η οποία σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους διεξάγεται η πολύκροτη δίκη, με τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του γιού της Γιώργο Ρουπακιά να έχει αποφυλακιστεί.  
 
«Ως πολίτης και μητέρα του Παύλου θέλω να εκφράσω τον μεγάλο μου πόνο και την αδικία που ζω αυτό τον καιρό. Η δίκη δεν προχωράει και δεν βλέπουμε να υπάρχει λύση από κανέναν αρμόδιο για να προχωρήσει» είπε η Μάγδα Φύσσα και συνέχισε επιρρίπτοντας ευθύνες στο υπουργείο Δικαιοσύνης: «Το αποκορύφωμα ήταν η δήλωση του υπουργείου χθες ότι δε φέρει καμιά ευθύνη. Ζητώ ως μητέρα και πολίτης αυτής της χώρας,  όποιος αρμόδιος υπάρχει - και αυτοί είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός - να μου απαντήσουν γιατί δεν προχωρεί. Γιατί  πρόκειται για πολιτική δολοφονία. Γιατί αυτή η καθυστέρηση, ο δολοφόνος του είναι έξω και οι κατηγορούμενοι κυκλοφορούν στους ίδιους δρόμους που κύλησε το αίμα του Παύλου. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους ανεχόμαστε, τις κοροϊδίες τους, όλα. Προκλητικοί, γελάνε. Έφτασε ο πατέρας του Παύλου να μην μπορεί να είναι στη δίκη γιατί δεν μπορεί να το ανεχθεί. Αν θέλουνε να μου δώσουν για απάντηση. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ το παιδί μου από μια εγκληματική οργάνωση που είναι ακόμα στη Βουλή ως κόμμα. Ας μου δώσουν απάντηση».
 
Κεντρικά αιτήματα  της συνέντευξη Τύπου των συνηγόρων πολιτικής αγωγής ήταν η  μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο Αθήνας και η απαλλαγή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών της έδρας από άλλες υποθέσεις ώστε να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς η διαδικασία. Μάλιστα, η πολιτική αγωγή κατήγγειλε «εμπαιγμό» από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης και τη Διεύθυνση του Εφετείου.
 
Ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος των Αιγύπτιων αλιέων που δέχθηκαν επίθεση στο Πέραμα, αναφέρθηκε  στην πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νικ. Παρασκευόπουλου, λέγοντας: «Είναι θεσμική ασέβεια να μιλάει για διαρροές στον Τύπο, όταν η ίδια η πρόεδρος της έδρας έχει δημόσια αναφέρει ότι πρέπει να αλλάξει η αίθουσα διεξαγωγής της δίκης. Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη δύο φορές δημόσια επεσήμανε την ακαταλληλότητα της αίθουσας του Κορυδαλλού, την ανάγκη μεταφοράς στο Εφετείο και της αποκλειστικής απασχόλησης των δικαστών και εισαγγελέων που απασχολούνται στην παρούσα δίκη» και συμπλήρωσε  πως ο καθορισμός αίθουσας δεν αποτελεί παρέμβαση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, από τους 69 κατηγορούμενους στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις έχουν εμφανιστεί μόλις έξι, ενώ τους τελευταίους πέντε μήνες η δίκη δεν διεξάγεται λόγω της αποχής των δικηγόρων. Από τις 63 δικάσιμους  που έχουν γίνει, αρκετές από αυτές ήταν απλά για να διακόψει η δίκη για άλλη ημέρα, ενώ οι προγραμματισμένες δικάσιμοι που δεν έγιναν εξαιτίας της αποχής ανέρχονται στις 45. Η διαδικασία έχει σταματήσει στον 17ο μάρτυρα από τους συνολικά 145.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα έκανε λόγο για  «κοροϊδία και εμπαιγμό». « Αυτό το μπαλάκι που υφιστάμεθα προκαλεί γέλιο και βαθιά θλίψη. Ακούσαμε χθες τον υπουργό Δικαιοσύνης και αισθάνομαι ότι μας κοροϊδεύουν. Δυστυχώς κοροϊδεύουν και κάποια άλλη που κάθεται μια θέση δίπλα σε μένα. Τη μητέρα του Παύλου. Το βασικότερο είναι οι δικάσιμοι. Η αποκλειστική απασχόλησης των δικαστών σε αυτή την τεράστια δίκη. Πριν μια βδομάδα είμαστε στον 7ο όροφο του Εφετείου σε καλό κλίμα και μιλήσαμε για προσδιοριστούν 12 δικάσιμοι το μήνα. Τελικά ανακοινώθηκαν 5. Όλοι αυτοί οι εμπαιγμοί αφήνουν κάποιους να βγουν από τα λαγούμια τους. Το αυγό του φιδιού έχει σπάσει» .

 
Από την πλευρά του, ο Άγγελος Βρεττός, εκ  συνηγόρων των μελών του ΠΑΜΕ τα οποία δέχθηκαν επίθεση από τη Χ.Α υπογράμμισε πως «Η δίκη αυτή θα έπρεπε να μεταφερθεί στο Εφετείο της Αθήνας.  Επιδιώκουμε να καταδειχθεί ότι η Χ.Α είναι φασιστική οργάνωση με απόλυτη δομή, με επιχειρησιακή δράση και με αρχηγό τον Νίκο Μιχαλολιάκο. ...Από την αρχή της ακροαματικής διαδικασίας παρατηρείται από το υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και από το Εφετείο προσπάθεια αποστείρωσης της δίκης από τον πολιτικό της χαρακτήρα. Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Παρασκευόπουλου δεν αναιρούν τις δεσμεύσεις του για μεταφορά της δίκης».