Κλήσεις σε απολογία για την υπόθεση πώλησης ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ

Η έρευνα ανέδειξε περιπτώσεις υποτίμησης της αξίας πώλησης των ακινήτων, με αποτέλεσμα να εισπραχθεί μικρότερο τίμημα

Εξηγήσεις ενώπιον του ανακριτή καλούνται να δώσουν στα μέσα Απριλίου οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων, η οποία εκτιμάται ότι ζημίωσε το δημόσιο περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς Κώστας Σαργιώτης, που χειρίζεται την υπόθεση, απέστειλε κλήσεις σε απολογία στους κατηγορούμενους, Έλληνες και αλλοδαπούς εμπειρογνώμονες στην πλειοψηφία τους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της απιστίας. Ήδη, οι πρώτοι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν την υπεράσπιση τους και θα περάσουν το κατώφλι του ανακριτή σε περίπου ένα μήνα προκειμένου να απολογηθούν.

Σύμφωνα με την κατηγορία, η έρευνα ανέδειξε περιπτώσεις υποτίμησης της αξίας πώλησης των ακινήτων, με αποτέλεσμα να εισπραχθεί μικρότερο τίμημα, αλλά και διαδικασίες όπου δεν εκτιμήθηκε σωστά η αξία γης. Σε άλλες περιπτώσεις, που καταγράφονται στο εισαγγελικό πόρισμα, δεν υπήρξε ακριβής εκτίμηση για τη μελλοντική υπεραξία των ακινήτων, ενώ εκτιμάται ότι υπήρξε και υπέρογκος καθορισμός των ετήσιων μισθωμάτων, καθώς και επαχθείς όροι μίσθωσης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα,

“είχαν τις ειδικές γνώσεις και την ικανότητα να εισηγηθούν την τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, εν τούτοις ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής, ενώ αποδείχθηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημία του ελληνικού Δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ που αποφάσισαν τις επίμαχες πωλήσεις δεν διώκονται για απιστία, καθώς ο καταστατικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ το απαγορεύει, όταν έχει προηγηθεί η έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και ο έλεγχος νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου προϋποθέσεις που ίσχυαν στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι σε βάρος των μελών της προηγούμενης διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, με βάση τις διατάξεις περί υπεξαίρεσης, για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στην μη απόδοση τόκων από το ΤΑΙΠΕΔ προς το Δημόσιο από την κατάθεση του τιμήματος στους λογαριασμούς του Ταμείου έως την απόδοση στο Δημόσιο.