Ελληνική υποχώρηση λόγω… Σένγκεν: Η Frontex στα σύνορα με τα Σκόπια

Μετά τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν η ελληνική πλευρά αποφάσισε να τρέξει για να εφαρμόσει σειρά μέτρων και να αποφύγει τα χειρότερα.

Η κυβέρνηση ύστερα από τις πιέσεις που δέχτηκε τις τελευταίες μέρες από μία σειρά κράτη-μέλη και τις διαρροές στον τύπο ότι, αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το προσφυγικό, θα τεθεί το θέμα εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν, προχώρησε από χθες σε μία σειρά από κινήσεις ..

Πρώτον, δέχτηκε την αποστολή προσωπικού του Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Αυτό ήταν και ένα από τα πάγια αιτήματα των κρατών-μελών που η Αθήνα δεν είχε εκπληρώσει μέχρι σήμερα. Η αποστολή του Frontex, που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, έχει σκοπό να βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού. 

Με τις εξελίξεις αυτές εντείνεται ο κίνδυνος εγκλωβισμού στην Ελλάδα όλων των οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι δεν επιτρέπεται από τις Αρχές των Σκοπίων να περάσουν τα σύνορα. Ενδεικτικό είναι ότι την Πέμπτη εν μέσω εκτεταμένων επεισοδίων στην Ειδομένη μεταξύ μεταναστών προσφύγων και Σκοπιανών αστυνομικών, από την Αθήνα αναχώρησαν τρένα για να μεταφέρουν όσους οικονομικούς μετανάστες δεν θέλουν να περιμένουν άλλο μάταια στα σύνορα με την πΓΔΜ πίσω στην πρωτεύουσα.

Μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που έχουν δημιουργηθεί από την προσφυγική- μεταναστευτική κρίση, η κυβέρνηση υπέβαλε παράλληλα αίτημα για ενεργοποίηση του Κοινοτικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό την υλικοτεχνική υποστήριξη κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικά προβλήματα.

 

Η ανακοίνωση της Frontex

«Ο οργανισμός Frontex συμφώνησε σήμερα με την Ελλάδα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στα σύνορα της χώρας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου ο οργανισμός θα συνδράμει με την καταγραφή των μεταναστών. Η ανάπτυξη των υπαλλήλων του οργανισμού θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Με την κοινή επίσκεψη που διεξήχθη μεταξύ των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων του Frontex θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες της εγκατάστασης.

Η ενίσχυση των λειτουργιών του οργανισμού Frontex στα ελληνικά νησιά και τη βοήθεια στην καταχώριση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας ήταν μεταξύ των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της "Οδού των Δυτικών Βαλκανίων" τον Οκτώβριο.

Η Frontex βοηθά τις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό και την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών. Ο οργανισμός έχει σήμερα 195 υπάλληλους στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, αναλαμβάνοντας την αναγνώριση και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών. Μόνο στο hotspot της Λέσβου, Frontex αναπτύσσει επί του παρόντος περίπου 83 αξιωματικούς.

Τον Οκτώβριο, η Frontex κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν 775 συνοριοφύλακες για τις δραστηριότητές της, με 600 που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει 447 υπαλλήλους».

Το βράδυ της Πέμπτης η Κομισιόν τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην υλοποίηση τριών από τα πέντε αιτήματα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αναφερόμενη επιμέρους στο αίτημα για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, τη συμφωνία με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και το αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου.