3 συλλήψεις, 19 προσαγωγές στην πρωινή πορεία για Γρηγορόπουλο

Με μικρής έντασης και έκτασης επεισόδια ολοκληρώθηκε η πορεία μαθητών και φοιτητών που έγινε σήμερα με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Τρεις συλλήψεις και 19 προσαγωγές είναι ο απολογισμός των μικροεπεισοδίων που σημειώθηκαν μετά την ολοκλήρωση της πορείας μαθητών και φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Νέα συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα, στα Προπύλαια.

Κλειστοί είναι από τις 10 πρωί οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα και στο Πανεπιστήμιο.

Σε επιφυλακή βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας, που έχουν επιστρατεύσει περισσότερους από 3.000 άνδρες.

Μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν από τις 10:00 στα Προπύλαια και στη συνέχεια συγκρότησαν πορεία η οποία, από κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, κατευθύνθηκε στη Βουλή και κατέληξε στα Προπύλαια.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η πορεία, διαδηλωτής πέταξε προς τις αστυνομικές δυνάμεις βόμβα μολότοφ, πυροδοτώντας έτσι της μικρής έντασης επεισόδια, της κατά τ’ άλλα ειρηνικής πορείας.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές χωρίστηκαν στα τρία. Ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς την πλατεία Ομονοίας, όπου ακολούθησε πετροπόλεμος στους γύρω δρόμους με τις αστυνομικές δυνάμεις. Μία άλλη ομάδα κατευθύνθηκε στα Εξάρχεια στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, ενώ μέρος των διαδηλωτών παραμένει στα Προπύλαια.

Στις 17:00 έχει προγραμματίσει συγκέντρωση και πορεία η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στις 19:00 πορεία θα κάνουν οι αντιεξουσιαστές, ενώ στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο 15χρονος.

Άγνωστοι πέταξαν δύο βόμβες μολότοφ, στο υποκατάστημα της ΑΤΕbank, στην Πανεπιστήμιου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία γυναίκα ελαφρά.

Μικρές εστίες έντασης σημειώθηκαν και στην οδό Σταδίου. Οι νεαροί πετούν αντικείμενα κατά των ανδρών των ΜΑΤ που βρίσκονται στο σημείο. Η ένταση της Σταδίου μεταφέρθηκε αργότερα στην πλατεία Ομονοίας. Στο μεταξύ, την ίδια ώρα νεαροί πετούσαν μολότοφ κατά ανδρών των ΜΑΤ στην οδό Ναυαρίνου και οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά.

Από τα επεισόδια υπέστη υλικές ζημιές ένα αυτοκίνητο που βρισκόταν σταθμευμένο στο σημείο. Η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε δύο προσαγωγές για το συμβάν.

Θα ακολουθήσουν το απόγευμα της Πέμπτης άλλες δύο διαδηλώσεις, μία στις 17:00 και μία στις 19:00, με σημείο συγκέντρωσης και πάλι τα Προπύλαια.

Στο μεταξύ, κλειστοί είναι και οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα και στο Πανεπιστήμιο.

Σε κατάσταση συναγερμού και αυξημένης επιτήρησης για την αποφυγή επεισοδίων βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επετείου του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που συνέβη τέσσερα χρόνια πριν, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Από πλευράς των αστυνομικών Αρχών έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα έκτροπα, με περισσότερους από 3.000 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ να βρίσκονται επί ποδός.

Πολιτικοί διαξιφισμοί στην πλάτη του Αλέξη

Εν τω μεταξύ, η επέτειος και οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις αλλά και οι ανακοινώσεις των κομμάτων οδήγησαν σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση, με την οποία καλεί σε διαδηλώσεις, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει "τριτοκοσμική" και "ξοφλημένη" την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι "η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 ήταν ο αγώνας για ελπίδα και δικαίωμα στη ζωή". Η Νέα Δημοκρατία απάντησε με ανακοίνωση και με χαρακτηριστική τη φράση: "Η πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ, με εμπροσθοφυλακή τη νεολαία του, ξεσκεπάζεται".

Μικροεπεισόδια με πέτρες και μολότοφ και στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια έλαβαν χώρα στην οδό Αγ. Δημητρίου της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της πορείας για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Όλα ξεκίνησαν όταν η μαθητική πορεία έφτασε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρου είχαν παρεισφρήσει στην μαθητική πορεία. Οι αντιεξουσιαστές εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. Δυνάμεις των ΜΑΤ αντίστοιχα απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Οι βόμβες μολότοφ που πετούσαν οι κουκουλοφόροι, αφότου "αναμείχθηκαν" στο πλήθος των μαθητών μέσα στην πορεία, έπεφταν δίπλα και κάτω από αυτοκίνητα παρακείμενων δρόμων.

Τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις προκλήθηκαν μικροφθορές σε οχήματα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με δακρυγόνα, απομακρύνοντας το πλήθος προς τη λεωφόρο Στρατού και τον χώρο των Πανεπιστημίων, ενώ σημειώθηκαν τουλάχιστον 4 προσαγωγές.

Ήρεμα κύλησε η πορεία στην Πάτρα

Ολοκληρώθηκαν χωρίς παρατράγουδα οι δύο παράλληλες πορείες που διεξήχθησαν στην Πάτρα με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη ενώ δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό επεισόδιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα thebest.gr. Πορεία νεαρών πέρασε από κεντρικούς δρόμους της Πάτρας με μαθητές να φωνάζουν συνθήματα και να κρατούν πανό διαμαρτυρίας.

Τα τραπεζικά καταστήματα της πόλης κατέβασαν προληπτικά τα ρολά τους, προκειμένου να αποφύγουν τις απώλειες και τις υλικές ζημιές σε ενδεχόμενο που προκληθούν επεισόδια στο κέντρο της πόλης.

Επεισόδια στην πορεία του Αγρινίου

Στιγμές μεγάλης έντασης υπήρξαν στην αντίστοιχα στην πλατεία Συντριβανίου στο Αγρίνιο. Ομάδα κρανοφόρων που συμμετείχαν και στη μαθητική πορεία, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ πετώντας πέτρες αλλά και βόμβες μολότοφ, η μία εκ των οποίων στοχοποίησε τράπεζα.

Στο σημείο έσπευσαν επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις και πυροσβεστική. Οι ταραξίες αποχώρήσαν. Παρουσία εκατοντάδων Αγρινιωτών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα agriniopress.gr και η ατμόσφαιρα υπήρξε αποπνικτική καθώς υπήρξε και ρίψη δακρυγόνου. Ωστόσο, σύντομα αποκαταστάθηκε η ηρεμία και η πορεία προς τιμήν του Αλέξη Γρηγορόπουλου ολοκληρώθηκε ομαλά.