Η Frontex ζητά επιπλέον προσωπικό για τα ελληνικά νησιά

Περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου 2015, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την προστασία των συνόρων Frontex, προειδοποιώντας όμως ότι κάποιοι ενδέχεται να έχουν καταμετρηθεί δύο φορές.

Αριθμοί ρεκόρ καταγράφηκαν επί πέντε συνεχόμενους μήνες, με 156.000 πρόσφυγες να εισήλθαν στην ΕΕ τον Αύγουστο, πρόσθεσε η Frontex.

Ειδικά τα ελληνικά νησιά κατέγραψαν αριθμό ρεκόρ αφίξεων τον Αύγουστο, με 88.000 πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν στις ακτές τους, αριθμός έντεκα φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία είναι Σύροι πρόσφυγες.

Με δεδομένη αυτή «τη μεγάλη μεταναστευτική πίεση» η Frontex ζήτησε επιπλέον προσωπικό το οποίο θα βοηθήσει στην καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών στη Λέσβο και την Κω, «που πλήττονται ιδιαίτερα», όπως δήλωσε ο Φαμπρίς Λεγκέρι, διευθυντής της Frontex, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Τουρκία κάνουν λόγο για ολοένα και πιο επιθετικούς και σκληρούς διακινητές, οι οποίοι αγνοούν την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και αναγκάζουν τους πρόσφυγες να μπουν σε υπερφορτωμένες φουσκωτές βάρκες ώστε να αποκομίσουν τα μέγιστα κέρδη από κάθε ταξίδι», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Μεγάλος αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Ουγγαρία, όπου στα σύνορα με τη Σερβία έχει εικοσαπλασιαστεί ο αριθμός των προσώπων που καταγράφονται κάθε μήνα, φτάνοντας τους 52.000 τον Αύγουστο, γεγονός που σημαίνει περισσότερους από 155.000 από την αρχή του έτους», τόνισε η Frontex.

Αντίθετα στην Ιταλία έφτασαν 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες τον Αύγουστο, δηλαδή σχεδόν οι μισοί σε σχέση με πέρυσι. Η πλειονότητα αυτών προέρχεται από την Ερυθραία και άλλες υποσαχάριες χώρες, περνώντας από τη Λιβύη.

Τέλος, από την αρχή του έτους 106.000 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο, δηλαδή 6% λιγότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η πλειονότητα των διασώσεων έγινε πιο κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη απ’ ό,τι κοντά στα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, πρόσθεσε η Frontex.