Δαφνί: Χτυπήματα από αμβλύ αντικείμενο προκάλεσαν το θάνατο ασθενή

Τα χτυπήματα με αμβλύ όργανο επέφεραν το θάνατο ασθενούς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), όπως καταδεικνύει το πόρισμα της νεκροψίας που διενήργησε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.

Όπως αναφέρει το σχετικό πόρισμα, ο ασθενής-θύτης, ενώ νοσηλευόταν δεμένος, "κατάφερε να λυθεί μόνος του, χωρίς τη βοήθεια συνεργού", αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. 

Το μόνο αντικείμενο που βρέθηκε στο θάλαμο ήταν ένα κουτάλι στο κομοδίνο του ασθενούς.

Σημειώνεται ότι ο ασθενής έπασχε από βαρύτατη διαταραχή, μη ανταποκρινόμενη στη θεραπευτική αγωγή και, σύμφωνα με το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διέταξε η Διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, το νοσηλευτικό προσωπικό φαίνεται ότι τήρησε το πρωτόκολλο προστατευτικού κλινοστατισμού (καθήλωση με ιμάντες), ενώ η αντίδραση των νοσηλευτών βάρδιας ήταν άμεση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η Διοίκηση του Νοσοκομείου είχε κάνει αίτημα για ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη με σκοπό την βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας στον ασθενή και την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισής του. 

Η κατάθεση του ειδικού πραγματογνώμονα σύμφωνα με την Ένορκη Διοικητική Εξέτασει αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος ασθενής θα έπρεπε να νοσηλεύεται σε ειδικές δομές ψυχικής υγείας οι οποίες όμως δεν υπάρχουν στη χώρα μας, δεν πρότεινε κάποια αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού.

"Συνεπώς, υπό τις παρούσες συνθήκες στελέχωσης και λειτουργίας των δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών, ιδιαίτερα στα τμήματα οξέων περιστατικών, αναδεικνύεται η αντικειμενική δυσκολία αποτελεσματικού χειρισμού των ασθενών με επιθετική συμπεριφορά που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή", καταλήγει η ανακοίνωση.