“Καρφώνει” Καπελέρη – Διώτη ο Στασινόπουλος για τη λίστα Λαγκάρντ

Την πεποίθησή του ότι η λίστα Λαγκάρντ έπρεπε να ελεγχθεί από το ΣΔΟΕ, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο παρελήφθη, εξέφρασε καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος.

Ο μάρτυρας, απαντώντας σε βροχή ερωτήσεων της εισαγγελέως, επέμεινε πως η λίστα έπρεπε να πρωτοκολληθεί και να δοθεί στην υπηρεσία, "αδειάζοντας" εμμέσως πλην σαφώς τόσο τον κατηγορούμενο υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, όσο και τους προκατόχους του Καπελέρη και Διώτη. "Οποιαδήποτε πληροφορία έρθει στη υπηρεσία είμαι υποχρεωμένος να την ελέγχω", είπε.

Εισαγγελέας: Άλλες λίστες έχετε;

Μάρτυρας: Ναι, και όλες έχουν παραληφθεί επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών.

Εισαγγελέας: Το βλέπετε φυσιολογικό αυτό που έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ;

Μάρτυρας: Δεν το έχω ξαναδεί. Δεν είναι δόκιμος τρόπος. Έπρεπε να πάει στο πρωτόκολλο.

Το πρώτο στικάκι

Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο πως η λίστα Λαγάρντ έφτασε στα χέρια του τον Οκτώβριο του 2012, μέσα σε ένα φακελο που εφερε τα διακριτικά "προεδρος του ΠΑΣΟΚ".

"Τον παρέλαβα, τον πρωτοκόλλησα. Τότε δεν ηξερα τί είχε μέσα. Σκεφτηκα όμως οτι μπορεί να είναι η λίστα Λαγκάρντ, γιατί τότε όλοι μιλούσαν γι' αυτή".

Όπως είπε ο κ. Στασινόπουλος, ενημερωσε τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Πεπόνη, ο οποίος του ζητησε να του παραδώσει επισήμως με διαβιβαστικό τον φάκελο. "Μετα πήγα στον Άρειο Πάγο , στον κ. Παντελή, και ερχόμενος άκουγα στο ραδιόφωνο να λεει ότι ο Βενιζέλος παρέδωσε το στικακι με την λίστα Λαγκαρντ στον πρωθυπουργό. Τότε βεβαιώθηκα οτι ήταν η λίστα Λαγκαρντ".

Η μεταμεσονύκτια επιχείρηση παραλαβής της δεύτερης λίστας

Ο κ. Στασινόπουλος περιέγραψε λεπτό προς λεπτό την επιχείρηση που στήθηκε προκειμένου να μεταβεί επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών στο Παρίσι και να παραλάβει το νέο cd με τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς το αρχικό είχε χαθεί, σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

"Το παρέλαβα και έγινε αποσφράγιση, παρουσία όλων διαπιστώσαμε τι ειχε μέσα. Έγιναν τα πρωτόκολλα, έδωσα αντίγραφο εκείνη την στιγμή στον εισαγγελέα Πεπόνη και κράτησα το πρωτότυπο. Με εντολή του εισαγγελέα δόθηκε για επεξεργασία στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Οταν κάναμε το αντίγραφο ρώτησε ο εισαγγελεας πόσα αρχεία υπήρχαν και εκεί
ακούσαμε οτι είχε 2.062. Έτσι, διαπιστώσαμε οτι είχε πρόβλημα σε σχέση με το προηγούμενο, καθώς είχε τρια αρχεία λιγότερα", είπε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος : Δεν μπορείτε να ξέρετε. Το προηγούμενο το έχει δει μονο ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Αγγελόπουλος και απο τότε αγνοείται η τύχη του...

"Εκείνη την ώρα, δεν ξέραμε ποια ηταν τα ονόματα. Αργότερα τα μάθαμε. Ηταν οι κ. Παπακωνσταντίνου, Ρωσσώνης και Σικιαρίδης". Όπως είπε ο μάρτυρας, συνολικά διαπιστώθηκε ότι ειχαν αποκρύψει περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτησεις της εισαγγελέως κ. Ξενης Δημητρίου-Βασιλοπούλου, ο κ. Στασινόπουλος παραδέχθηκε οτι θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος της λίστας Λαγκαρντ, κατι που όμως δεν εχει συμβεί, καθώς πολλοί από τους εμπλεκόμενους ζητούν παραταση προκειμένου να προσκομίσουν τα αποδεικτικά στοιχεία για να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους,. Η κ. Ξενη Δημητρίου απήυθυνε αλεπάλληλες ερωτήσεις στο μαρτυρα αναφορικά με πρόσωπο το οποίο περιέχεται στη λίστα και εμφανίζεται να έχει καταθεσεις περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Στασινόπουλος είπε πως δε γνωρίζει τελικώς τί έγινε, γιατί έδωσε την σχετική εντολή στον διευθυντή. "Δε λάμβανα γνώση ούτε της διαδικασίας, ούτε των αποτελεσμάτων", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η λίστα και η Μαργαρίτα Παπανδρέου

Ο κ. Στασινόπουλος ρωτήθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης σχετικά με την διαρροή πληροφορίας ότι στη λίστα Λαγκάρντ υπήρχε το όνομα της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, Μαργαρίτας.

Συνήγορος: Διαδόθηκε ότι το πολύ μεγάλο ποσό ανήκε στη Μαργαρίτα Παπανδρέου;

Μαρτυρας: Στη σύσκεψη την ημέρα που ήρθαν τα  στοιχεία από το Παρίσι ρωτούσαμε ποιός ξέρει για τη λίστα
και ένας διευθυντής ανέφερε αυτό το όνομα. Δεν ξέρω πώς το είπε.

Πρόεδρος: Δεν είναι να παίζει κανείς με αυτά τα θέματα.

Συνήγορος: Το ελέγξατε αυτό το συγκεκριμένο, που διέρρευσε ως φημολογία;

Μάρτυρας: Έχει ερευνηθεί και έχει δοθεί απάντηση στη συγκεκριμένη κυρία ότι δεν έχει σχέση.

Το laptop και η λίστα

Ο μάρτυρας έγινε αποδέκτης επίμονων ερωτήσεων με αφορμή έγγραφο που αναφέρει πως το στικάκι με την λίστα Λαγκάρντ ανοίχτηκε στον υπολογιστή του πριν παραδοθεί στον οικονομικό εισαγγελέα. Ο κ. Στασινόπουλος ήταν κατηγορηματικός ότι δεν άνοιξε το στικάκι, επιμένοντας ότι τη συγκεκριμένη ώρα που αναφέρεται στο έγγραφο δεν βρισκόταν στα χέρια του. Η εισαγγελέας αλλά και οι συνήγοροι παρατήρησαν ότι στο επίμαχο έγγραφο παράδοσης στον οικονομικό εισαγγελέα υπάρχει αλλαγή στην ώρα. Μάλιστα, έγινε επίδειξη του σχετικού εγγράφου, μέσω laptop, σε όλα τα μέλη του δικαστηρίου.