Αποφυλακίζονται οι Μιχαλολιάκος, Παππάς και Λαγός.

Λήγουν τα 18μηνα της προσωρινής τους κράτησης πριν ξεκινήσει η μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον προσδιορισμό της δίκης της Χρυσής Αυγής η οποία αναμένεται εντός του Απριλίου.

Η αντίστροφη μέτρηση, όμως, έχει ξεκινήσει  και για την αποφυλάκιση των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, που αντιμετωπίζουν βαρύτατα αδικήματα, καθώς λήγουν τα 18μηνα της προφυλάκισης τους.

Πρόκειται για το ανώτατο επιτρεπτό διάστημα προσωρινής κράτησης που προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Έτσι, ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος θα πηγαίνει στο δικαστήριο χωρίς... χειροπέδες αφού αποφυλακίζεται στις 27 Μαρτίου μαζί με τους βουλευτές  Χρήστο Παππά και Ιωάννη Λαγό .

Ωστόσο, Μιχαλολιάκος και Λαγός, μετά την αποφυλάκιση τους, θα υποχρεωθούν σε κατ οίκον περιορισμό καθώς τους έχει επιβληθεί ο συγκεκριμένος περιοριστικός όρος για το αδίκημα της οπλοκατοχής.

Μόνο ο Χρήστος Παππάς θα μπορεί να κυκλοφορεί πραγματικά ελεύθερος κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα κρίνει την τύχη σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής που είχε εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του Ιουνίου του 2012 .

Στις φυλακές θα παραμείνουν οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μίχος και Γιώργος Γερμενής καθώς τα 18μηνα της προσωρινής τους κράτησης λήγουν αργότερα.

Πάντως, νομικοί κύκλοι θεωρούν πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο  με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας οι κατηγορούμενοι να υποβάλλουν αίτημα αποφυλάκισης ώστε να μπορούν , όπως φέρονται ότι θα πουν, να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ισότιμα, δηλαδή  με την ίδια άνεση που θα το κάνουν οι ελεύθεροι συγκατηγορούμενοι τους.

Σε κάθε περίπτωση, η δίκη αναμένεται πολύμηνη και το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι οι περισσότεροι κατηγορούμενοι θα αποφυλακιστούν πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Μάλιστα, αναμένεται σύντομα, εκτός από τους βουλευτές, να αποφυλακιστούν πάνω από 20 μέλη της Χρυσής Αυγής που κρατήθηκαν προσωρινά  για συμμετοχή σε έκνομες πράξεις της οργάνωσης.

Έτσι, παρά τον αγώνα δρόμου που έκαναν οι δικαστικές αρχές για να προλάβουν την εκπνοή  των 18μηνων, τελικά, δεν τα κατάφεραν.